Plan een afspraak

Outplacement hoe werkt dat nou?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Outplacement, hoe werkt dat nou?

Fred is 55 jaar jong en heeft ondertussen 32 jaar gewerkt bij 4 verschillende werkgevers.  Toen Fred in 2003 solliciteerde op zijn huidige functie in Eindhoven merkte hij al dat het wat lastiger ging dan toen hij 7 jaar daarvoor solliciteerde. Fred had bewust voor een groot bedrijf gekozen om dat daar de arbeidsvoorwaarden goed waren en hij daar prettig naar z’n pensioen toe kon werken. Fred is vak volwassen en is goed in zijn werk en door zijn senioriteit gaat het hem ook gemakkelijk af. Hij doet zijn werk min of meer op de automatische piloot.

En ineens is er die kink in de kabel. Fred zijn afdeling wordt verplaatst naar Zaandam terwijl hij in Veldhoven woont. Of hij mee wil verhuizen naar Zaandam. En dat terwijl zijn tweede kleinkind net geboren is….

Zijn werkgever komt met een goed sociaal plan. Immers zijn de arbeidsvoorwaarden bij dit bedrijf goed geregeld en is Zaandam niet in anderhalf uur enkele reistijd te bereizen. Dus krijgt Fred een regeling aangeboden inclusief een Outplacement traject.

Anno 2015 is de flexbranche goed voor 85% van de banengroei. De uitzendbureaus (ja wij ook!) en payrollbedrijven varen er wel bij. Maar Fred is 55 en heeft al 12 jaar niet meer gesolliciteerd en had ook verwacht dat nooit meer te hoeven doen. Maar Fred moet van Premier Rutte nog 12 jaar werken voordat hij met pensioen kan. En door de versobering van de WW vervalt hij na 24 maanden werkeloosheid in de bijstand. Werk aan de winkel dus.

Hoe pakt Spoor 3 HRM deze situatie nu aan?

Wij werken met een 3 stappen plan om Fred niet alleen kortstondig weer aan de slag te krijgen maar hem ook te bewapenen om hem ook voor de toekomst kennis bij te brengen. De 3 fasen:

Fase 1: Dromen

Wij dagen Fred uit om weer te gaan dromen. Welke keuzes zou hij maken als hij los zou komen van zijn huidige verplichtingen (hypotheek, beperkte opleiding, gezin etc.) en alles opnieuw zou kunnen en mogen doen? Het is voor Fred belangrijk even grenzeloos te denken.

Fase 2: Kunnen

Hier gaan we de resultaten van Fred z’n dromen uit de eerste fase in een realistisch perspectief zetten door een zorgvuldige analyse te maken van zijn mogelijkheden. Hieruit kan ook een korte- (snel aan het werk) en een lange termijn oplossing komen. Omdat Fred tijdens het traject alles documenteert heeft hij een “werkboek” gemaakt, wat voor hem het spoorboekje is geworden ter ondersteuning van de gemaakte keuzes.

Fase 3: Uitvoeren

Bij “Uitvoeren” zijn we dan tenslotte gekomen in de begeleiding bij het daadwerkelijk solliciteren. Netwerken, het schrijven van een doelmatige brief en het voeren van een succesvol sollicitatiegesprek zijn dan de onderwerpen. We laten hier Fred ook het grootste gedeelte van het werk doen. Deze werkwijze is belangrijk om hem ook te bewapenen voor toekomstige gesprekken omdat de kans vrij aanwezig is dat hij niet meer zo “vast” in dienst komt als in 2003.

Fred heeft nu vernieuwde inzichten gekregen in zijn arbeidsmarkt positie en heeft ondertussen een nieuwe baan naar zijn hart, een die past in zijn huidige levensfase.

Wil je nu eens in gesprek met ons over Outplacement? Hier vind je onze contactgegevens.

Barrie & Toon Spoorenberg

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.