Plan een afspraak

Waarom jongeren het gevoel hebben slecht aan de bak te komen.

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Waarom jongeren het gevoel hebben slecht aan de bak te komen.

Recent onderzoek heeft wederom uitgewezen dat jongeren aansluiting met de arbeidsmarkt missen. De schuld hiervan ligt volgens hen op school. 43% van de ondervraagden vind dat school hen te weinig voorbereid voor de arbeidsmarkt. Ook bleek dat slechts 25% van de jongeren positief is over hun kansen op de arbeidsmarkt; 18% is negatief en 59% denkt dat bijscholing gedurende het werk noodzakelijk is. 24% van deze jongeren weet niet precies weet wat men zoekt in werk. Het gaat hier dan over leerlingen die tijdens en vlak na hun opleiding zijn ondervraagt. Er is hier dus enorm veel verbetering te behalen. Werk aan de winkel dus!!

Maar hoe pak je dat aan?

Dat begint in onze ogen niet alleen op school maar ook in het bedrijfsleven. Er zijn veel initiatieven (zoals leer-werkplekken) die de tekorten op de arbeidsmarkt in de technische sector proberen op te lossen. Dit heeft te maken dat de tekorten juist daar het grootst zijn. Maar hoe is het gesteld in andere sectoren?

Bedrijven moeten  meer open staan voor kwalitatieve stageplaatsen. Dus niet het archief opruimen of koffie halen. Laat stagiaires écht meewerken en zie ze niet als goedkope arbeidskrachten. Je wil je kinderen toch ook leren fietsen.

Scholen moeten meer aandacht besteden aan wat de scholier wil en kan, naast het overdragen van kennis. Dus sturen vanuit intrinsieke motivatie. Natuurlijk is ook kennis nodig, maar dat is op jonge leeftijd nog niet het belangrijkste. Wellicht is zelfs een professionele recruitmentafdeling op school, die stageplaatsen koppelt aan de specifieke competenties van scholieren,  een optie om de beeldvorming van scholieren te verbeteren  Voorwaarde is natuurlijk dat er bij de verdeling van stageplaatsen ook echt rekening gehouden wordt met deze match…

Bron afbeelding: www.jobat.be

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.