Hoe top is POP?

Als werkgever zijnde wil je natuurlijk dat je werknemers op hun best presteren. Jouw werknemers zijn namelijk hét visiteplaatje en zorgen voor het succes van de organisatie. Het beoordelen en ontwikkelen van jouw werknemers is dan ook iets wat hoog op het “To-do lijstje” hoort te staan.

Een POP – oftewel Persoonlijk Ontwikkelingsplan - is een gebruikelijke manier om de ontwikkeling van een werknemer te meten en hierbij schriftelijke afspraken te maken. Het Persoonlijke Ontwikkelingsplan zorgt er voor dat een werknemer zo gestructureerd mogelijk aan zijn of haar doelen werkt. Het is een plan waarin staat hoe een werknemer zich op korte termijn in zijn huidige functie gaat ontwikkelen of op langere termijn naar een andere functie gaat groeien. De werknemer en werkgever spreken concreet af hoe de werknemer zijn leerdoelen en ambities kan realiseren.

Een POP plan wordt vaak opgesteld aan de hand van SMART-doelen. SMART staat voor:

  • Specifiek
  • Meetbaar
  • Acceptabel
  • Realistisch
  • Tijdsgebonden

Stel dus deze punten samen op en maak het zo meetbaar mogelijk zodat de werknemer aan de hand van zijn of haar POP  beoordeeld kan worden.

Tip: Zorg ervoor dat de werknemer hier ook de tijd voor krijgt. Wellicht dat sommige taken moeten worden uitbesteed om zo de mogelijkheid en ruimte te krijgen voor de ontwikkeling van de werknemer.

Ook is het POP plan een fijn uitgangspunt in het kader van Het Nieuwe Werken. Vaak werken werknemers, omdat zij bijvoorbeeld thuis werken, buiten het vizier van de leidinggevende. Om toch scherp te blijven op de ontwikkeling van je werknemers kan je middels een POP de ontwikkeling managen en bevorderen.

Wil jij weten hoe je een POP doel opstelt met jou werknemer? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!