Plan een afspraak

Wetswijziging: De Wet flexibel werken – Het recht op thuiswerken

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

 

Sinds 1,5 jaar is het thuiswerken een van de meest getroffen maatregelen. Desondanks dat het thuiswerken in het begin door velen als een lastige verandering werd bevonden wil 25% van de werknemers – volgens het NEA-COVID 19 onderzoek van TNO – na de pandemie nog grotendeels thuiswerken.  Moet jij als werkgever nu vrezen dat er na de lockdown een massaal beroep wordt gedaan op de Wet flexibel werken? En moet je deze verzoeken als werkgever zonder meer honoreren?

De Wet Flexibel Werken (WFW)  is een wet dat sinds 2016 is ingesteld en een verlengstuk is van de Wet Aanpassing Arbeidsduur (WAA)  die in 2000 werd ingesteld.  Hierdoor kan de werknemer zowel de arbeidstijden als arbeidsplaats aanpassen. Echter moet dit wel aan een aantal voorwaarden voldoen.

Voorwaarden inroepen Wet Flexibel werken

Wanneer jouw organisatie minimaal 10 werknemers kent geldt het dat de werknemer minimaal 26 weken in dienst moet zijn om hiervoor in aanmerking te komen. Daarnaast moet het verzoek minimaal 2 maanden van tevoren schriftelijk worden ingediend.

Het verzoek moet de volgende gegevens bevatten:

  • Ingangsdatum van de aanpassing;
  • Een omschrijving van de aanpassing die wordt beoogd;
  • De gewenste spreiding van de uren.

Naast het feit dat het verzoek aan bovenstaande specificaties moet voldoen  Wordt het dus voor de werknemer gemakkelijker om flexibiliteit te vragen van jou als werkgever. Als de werknemer een verzoek heeft ingediend tot aanpassing van de arbeidsplaats, bijvoorbeeld de werknemer wil een dag thuis gaan werken, dan mag de werkgever dit verzoek – zonder dat er zwaarwegende belangen zijn – afwijzen. De enige voorwaarde die daaraan verbonden is, is dat de werkgever in overleg treedt met de werknemer betreffende de afwijzing.

Indien het verzoek van de werknemer wordt ingewilligd of afgewezen, dan kan de werknemer op zijn vroegst één jaar na de beslissing van de werkgever, opnieuw een verzoek indienen om de voorwaarden van de arbeidsovereenkomst aan te passen.

Heeft jouw organisatie minder dan 10 werknemers? Dan wordt er van jou als werkgever verwacht dat je eigen regeling treft met betrekking tot de aanpassing van de arbeidsduur (dus niet ook de arbeidsplaats of werktijden).

Ben jij als werkgever benieuwd naar jouw rechten en plichten of die van je werknemers? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.