Plan een afspraak

Wat is een RI&E en hoe houd ik deze zo actueel mogelijk?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een ongeluk binnen een organisatie zit natuurlijk in een klein hoekje. Daarnaast wil je natuurlijk dat jouw personeel ten allen tijden vitaal en gezond is én voorkomen dat zij langdurig verzuimen. Werknemers in een gezond bedrijf zijn positiever, gemotiveerder, productiever en meer betrokken. Dit zorgt er ook voor dat je personeel verbonden blijft aan jouw organisatie. Maar hoe zorg je er nou voor dat dit juist staat vastgesteld?

Een risico Inventarisatie en Evaluatie (RI&E) zorgt ervoor dat je rekening houdt met alle risico’s die mogelijk zijn in de organisatie. Dit gaat niet alleen over aangepaste werkplekken, het de op juiste wijze werken met gevaarlijke stoffen, maar ook over hoe lang een werknemer achter een beeldscherm kan zitten zonder dat dit op lang termijn zorgt voor gezondheidsproblemen.

Sinds 1 januari 1994 is het dan ook verplicht voor iedere werkgever, met uitzondering van ZZP’ers, om een RI&E op te stellen. Bij meer dan 25 werknemers is het wettelijk verplicht dat dit getoetst wordt. Het is dus van belang om dit juist op te stellen! De RI&E gaat over gezond en veilig werken. Daarin horen ook risico’s op besmettingen, zoals risico’s op besmetting en verspreiding van het COVID-19-virus. Om jouw RI&E zo actueel mogelijk te behouden is het handig om een protocol hiervoor op te stellen. Een protocol geeft heldere en praktische instructies die zorgen voor vertrouwen bij zowel personeel als klanten en leveranciers.

Allereerst stel je hiervoor een plan van aanpak op, wat volgens de Nederlandse wetgeving moet worden getoetst door een gecertificeerde arbodienst of deskundige. Zo wordt er gekeken of er rekening is gehouden met alle mogelijke risico’s binnen jouw organisatie, en creëer je binnen jouw organisatie een veilig gevoel. Als werkgever ben je namelijk verantwoordelijk voor het op juiste wijze hanteren van de Arbowet om je werknemers gezond en veilig te houden. Wanneer je RI&E goedgekeurd is, implementeer en monitor je dit binnen de organisatie om deze risico’s zo goed mogelijk te bewaken. Het is verstandig om jaarlijks even te evalueren of het plan van aanpak nog effectief is. Mocht jouw organisatie intern veranderen, dan is het verstandig om hierop de RI&E aan te passen naar de nieuwe behoefte van de organisatie.

 

Benieuwd hoe jij je RI&E zo actueel mogelijk kan houden? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.