Plan een afspraak

Scholing van je medewerkers. Hoe doe jij dit?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Je hebt het vast al eens gehoord; een leven lang leren. Een term die natuurlijk anno 2021 gemeengoed is. Waar medewerkers vroeger na een opleiding niets meer aan hun ontwikkeling deden is dat nu wel anders. Toch?

Nou dus niet overal. Onderzoeksbureau Motivaction heeft namens HR Kenniscentrum Rendement een onderzoek uit laten voeren naar scholingsbudgetten bij bedrijven. En wat blijkt: bij een kwart van de bedrijven is dit niet geregeld. Je ziet dat dit bij grotere bedrijven vaak beter geregeld is dan bij kleinere bedrijven. Bedrijven die het wel hebben, hebben vaak algehele budgetten of werken met individuele budgetten. Individuele budgetten variëren vaak tussen de 750 en 1000 euro per jaar. Wanneer bedrijven algehele budgetten hebben variëren deze met de bedrijfsgrootte.

Wat nóg meer opvalt is dat bij bijna driekwart van deze bedrijven deze scholingsbudgetten jaarlijks niet opgaan. Een zorgwekkend iets als je het ons vraagt. Een goed geschoolde medewerker kan namelijk van grote toegevoegde waarde zijn voor je bedrijf. Een medewerker die over actuele kennis van zaken beschikt, werkt vaak ook effectiever en productiever. Daarnaast kan een aansluitende opleiding ervoor zorgen dat de medewerker bij kan dragen aan de bedrijfsdoelstellingen.

Nog een bijkomend voordeel is dat de opleidingskosten aftrekbaar zijn en dat er vaak een subsidie mogelijk is! Uiteraard kun je er ook voor kiezen om een gedeelte zelf te bekostigen en de medewerker zelf ook een gedeelte te laten betalen, aangezien dit voor beide partijen een investering is. Jij hebt een waardevolle medewerker en de medewerker kan meer uit zichzelf halen door nieuwe kennis en ervaring te vergaren. Deze kennis kan hij of zij altijd meenemen in de opvolging van zijn of haar loopbaan.

Tevens is het in sommige organisaties ook mogelijk om het budget mee te nemen naar het volgende jaar. In 45% van de gevallen komt dit budget te vervallen, maar in 21% van de organisaties kunnen zij ervoor kiezen om het budget wat zij niet besteed hebben, mee te nemen. Hiermee geef je jezelf en je medewerker ook de ruimte om dit op het juiste moment te realiseren.

Bang dat je medewerker in deze periode wellicht wat minder bedrijfswerkzaamheden verricht en wat meer tijd kwijt is aan de studie? Bekijk of je je medewerker projecten uit kunt laten voeren als een case. Hierdoor kun je gemakkelijk werkschema’s toevoegen. Op die manier kun je werk en studie prima combineren. Soms is het ook mogelijk om de studie in modules te volgen, waardoor de medewerker op een rustiger tempo de opleiding kan behalen én zijn of haar werkzaamheden kan blijven verrichten.

Benieuwd hoe het zit met scholingsbudgetten binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.