Plan een afspraak

Prinsjesdag 2023

Adrianne de Beijer Baanbegeleider

Oké, even kijken, hoe begint een artikel over Prinsjesdag? O ja, wacht, ik heb het! Afgelopen dinsdag was het weer zover, de derde dinsdag van september, en de oplettende onder ons weten dat ik het dan heb over Prinsjesdag. Naast alle mooie hoeden, de ophef over het koningshuis en de vele nieuwsartikelen over dat Alexia toch wel de aandacht stal op Prinsjesdag, zijn er natuurlijk ook (belangrijke) veranderingen op het gebied van HR.

Natuurlijk zijn de plannen die er gemaakt zijn er niet zonder een doel/reden. Door het doorvoeren van de veranderingen heeft het demissionaire kabinet als doel de sociale zekerheid te verbeteren, de economische veerkracht te bevorderen en natuurlijk de arbeidsmarkt te versterken! Hoe ze dit gaan doen? Een aantal voorbeelden daarvan vind je in dit artikel!

Om te beginnen, iets wat voor iedereen goed nieuws is: de onbelaste reiskostenvergoeding gaat namelijk omhoog van 0,21 cent per kilometer naar 0,23 cent per kilometer. Dit zal vanaf 2024 ingaan. Natuurlijk zijn er ook medewerkers die met het OV komen. Speciaal voor die medewerkers hebben ze ervoor gezorgd dat een werkgever makkelijker een onbelast OV-abonnement kan verstrekken.

Wat door veel medewerkers als minder positief wordt ervaren, is dat het STAP-budget wordt afgeschaft. Maar niet getreurd. De ontwikkeling van medewerkers is en blijft natuurlijk belangrijk, en dat ziet ook de regering in. Om die reden is er dan ook meer geld vrijgemaakt voor de scholingssubsidie Slim.

Ook voor de werkgever zijn er een aantal belangrijke zaken waar op gelet moet worden. Als we gaan kijken naar het onderdeel arbeidsmarkt pakket, komt daarin de WW-premie aan bod. Hierin gaat het een en ander veranderen. Wanneer blijkt dat een werknemer meer dan 30% overwerkt ten opzichte van de overeengekomen arbeidsomvang – op deze regel is een uitzondering. Dit is wanneer een medewerker een contract heeft voor meer dan 35 uur; deze grens wordt verlaagd naar 30 uur.

En dan tot slot nog het makkelijker maken van het verlofstelsel. Voor iedereen is het de eerste keer flink puzzelen als het gaat om zwangerschapsverlof. Dat is logisch, want naast zwangerschapsverlof heb je ook nog bevallingsverlof, en dat moet dan in totaal uitkomen op een aantal uren. Hier willen ze mee aan de slag gaan om zowel het zwangerschaps-, bevallings- als adoptieverlof makkelijker en overzichtelijker te maken. Hoe ze dit precies vorm willen gaan geven, wordt in 2024 besproken.

Vond je dit een interessant artikel? Luister dan ook eens naar onze podcasts waar HR Professionals uit het werkveld uitnodigen om hun kennis en ervaring te delen.

Wil je meer weten over deze informatie of kan jij ons misschien ergens mee helpen? Neem even contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.