Plan een afspraak

Op date met je droombaan, zo pak je dat aan!

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

Bij Spoor3HRM zijn we niet alleen bezig met werving en selectie, maar we staan alle partijen ook graag bij gedurende het proces. Hoe bereid je je nu voor op een sollicitatiegesprek? Waar moet je van tevoren op letten? Wij nemen je hier graag in mee.

Leer zoveel mogelijk over het bedrijf.

Ken je dat moment tijdens een sollicitatiegesprek waarin ze vragen: ‘Wat weet je eigenlijk over ons bedrijf?’ Het lijkt alsof ze willen testen of je onder een steen hebt geleefd. Maar laten we eerlijk zijn, dat kan gebeuren, vooral met al die Netflix-marathons. Dus, voordat je dat gesprek ingaat, is het slim om te weten waar je terechtkomt. Wat doet dat bedrijf eigenlijk? Verkopen ze producten? Leveren ze diensten? Misschien een beetje van beide?

Zie er netjes en verzorgd uit.

Iedereen begrijpt natuurlijk dat we ons best moeten doen om er tijdens een sollicitatiegesprek goed uit te zien, maar laten we eerlijk zijn, wie heeft er zin om die nette, maar stijve outfit aan te trekken? Als je die business casual kleding uit je kast haalt, voelt het soms alsof je je voorbereidt op een geheime missie. Dus waarom niet gewoon kiezen voor de kleding waarin je je het meest zelfverzekerd voelt, of dat nu een pak is of je favoriete trendy trui? Tip: Onderzoek wel even wat past bij het bedrijf, want niemand wil underdressed of overdressed verschijnen op een sollicitatiegesprek.

Wees op tijd.

Op tijd komen voor een sollicitatiegesprek is de sleutel tot succes. Het toont interesse en laat zien dat je echt graag de baan wilt. Bovendien is het voor de meeste mensen heel normaal om op tijd te komen, en veel bedrijven hanteren niet het “Brabants kwartiertje.”

Reageer positief op de afspraakbevestiging.

Laat je enthousiasme blijken en reageer positief op de afspraakbevestiging. Dit is jouw kans om meteen op te vallen nog voordat je gesprek begint. Dus, stuur een positieve reactie waarin je laat weten dat je er helemaal klaar voor bent, vol enthousiasme en met misschien een beetje spanning, uitkijkt naar de afspraak. Het is eigenlijk opmerkelijk hoe weinig mensen reageren op een afspraakbevestiging, dus deze kleine stap kan echt het verschil maken!

Luister goed en toon enthousiasme.

Goed luisteren en enthousiasme tonen tijdens een sollicitatiegesprek is als de finishing touch voor succes. Ook al wil je maar al te graag vertellen wie jij bent en wat je allemaal al hebt gedaan, reageer ook op het verhaal dat je (misschien nieuwe werkgever) vertelt. Herhaal wat degene zegt en reageer positief nog voordat je vertelt waarom jij een waardevolle aanvulling zou zijn op het bedrijf. Het is de sleutel tot een positieve indruk, toon je interesse en sterke communicatieve vaardigheden, onderscheid je van andere kandidaten.

Wees positief en zelfverzekerd, maar niet arrogant.

Bij een sollicitatiegesprek is het net als op een eerste date: je wilt zelfverzekerd en enthousiast zijn, maar niet als een opschepper klinken. Stel je voor dat je aan het daten bent met je droombaan – je wilt indruk maken, maar niet zo overdrijven dat je date (in dit geval, de werkgever) zich ongemakkelijk voelt.

Dus, wees zelfverzekerd maar niet overmoedig, laat zien dat je geïnteresseerd bent, stel vragen, en onthoud: een goede relatie begint met een goede eerste indruk!”

Voordat je aan het sollicitatiegesprek begint, is het natuurlijk essentieel om ervoor te zorgen dat jouw CV up-to-date is. Hier zijn een paar tips om je daarbij te helpen:

Nog niet uitgelezen? Geen probleem lees hier het artikel over wie wij nu eigenlijk zijn.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.