Plan een afspraak

Het HR avontuur

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Ken je dat gevoel dat mensen constant aan je vragen: “Wat doen jullie eigenlijk allemaal en hoe?” Nou wij bij Spoor 3 HRM wel, want HR is voor vele nog een vaag begrip. Nou, het wordt hoog tijd dat we dit mysterie onthullen en jullie meenemen op een klantreis. Dit was geen saaie rit, nee, het draaide allemaal om duidelijkheid, verbetering en vooruitgang. Onze klant wilde een HR-structuur creëren met functieprofielen die je zo duidelijk zijn, zodat iedereen weet wat er van hen wordt verwacht en we beoordelingen kunnen doen zonder ruzie te maken. Van zo’n opdracht worden wij heel erg blij! Waarom? We houden ervan om duidelijkheid te scheppen in de chaos, ook al zijn we zelf af en toe ook een tikkeltje chaotisch. Ik ben Tessa van Vreede, en ik ga jullie door dit avontuur gidsen.

 

Een Belangrijke Eerste Stap: De Medewerker Interviews

Bij ons werk hebben we altijd te maken met verschillende partijen: de klant (meestal de werkgever), de medewerkers, en soms ook nog het managementteam. We zouden natuurlijk aan de werkgever kunnen vragen: “Wat doen die mensen eigenlijk de hele dag?” Maar eerlijk gezegd, niemand weet beter wat ze doen dan de medewerkers zelf. Daarom hebben we met hen gesproken en ze gevraagd wat ze nou precies uitspoken. En raad eens, dat leverde niet alleen leuke en enthousiaste verhalen op, maar ook een schat aan informatie! We ontdekten meteen de bedrijfscultuur en hoe iedereen in hetzelfde schuitje zit. Het was geweldig om te horen hoe ze hun eigen baan beschrijven en hoe goed iedereen wel niet op zijn plek zit.

 

Het Uitwerken van Functieprofielen

Nadat we ons hadden vermaakt met deze interviews, was het tijd om aan de slag te gaan met de functieprofielen. Het kan best lastig zijn om uit al die interviews 1 duidelijk profiel te halen, maar ijverig als we zijn gaan we natuurlijk direct met plezier aan de slag. We hebben alle anekdotes van de medewerkers serieus genomen en zijn begonnen met het creëren van functiebeschrijvingen die je doen glimlachen. In dit bedrijf zijn er geen standaardrollen, dus het was als het puzzelen met Lego-blokjes. Maar we kunnen wel zeggen dat we tot een mooi bouwwerk zijn gekomen!

 

Samenwerking met de Klant

Een van de meest vermakelijke delen van dit avontuur was de samenwerking met onze klant. Stiekem vonden we het best spannend om onze functieprofielen met hen te delen. Je bent toch kritisch over de functies dus het is altijd afwachten hoe ze reageren.  Gelukkig ging dat goed en brachten ze waardevolle inzichten en suggesties in, en samen maakten we van de functieprofielen een mooi geheel. Het is voor ons zo belangrijk dat de samenwerking goed verloopt en dat we feedback kunnen geven, maar ook zeker ontvangen.

 

Goedgekeurde Functieprofielen en Wat Nu? Een Happy End!

Na wat feedback over en weer en een stevig overleg zijn de functieprofielen goedgekeurd!  Dat is toch altijd weer een feestje. Nu dit afgerond is mogen we door naar het volgende hoofdstuk; het personeelshandboek. Laten we het personeelshandboek beschrijven als een soort magisch boek vol met betoverende regels en wijze woorden voor alle medewerkers in een organisatie. Denk er maar aan als een soort toverboek dat je helpt om de regels en verwachtingen van het bedrijf te begrijpen, en je op een reis meeneemt door de wereld van de bedrijfscultuur.

 

Een Nieuw Hoofdstuk: Met Lachen en Groeien

Dit avontuur is dus nog niet afgelopen en we gaan samen met deze klant door in het proces, zodat uiteindelijk de hele HR staat als een huis. Het is gaaf om te zien hoe een bedrijf zich professionaliseert en we zijn trots dat wij hiervan een onderdeel mogen uitmaken. Samen bouwen we aan een geweldige toekomst voor ons bedrijf.

 

Tessa

 

Ben jij benieuwd hoe we dit sprookjesachtige verhaal binnen jouw organisatie kunnen realiseren? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.