Plan een afspraak

DISC als teambuilding!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Teamwork is van onschatbare waarde in elke organisatie en het is essentieel dat teamleden elkaar begrijpen en aanvullen om samen succesvol te zijn. Onlangs hadden we bij Spoor3hrm het genoegen om een teambuilding ochtend te organiseren voor de griffieafdeling van de Gemeente Best. Wat deze ochtend extra bijzonder maakte, was het gebruik van DISC-gedragsanalyses om inzicht te krijgen in de persoonlijkheden en voorkeuren van de teamleden. In deze blog willen we graag onze ervaringen delen en laten zien hoe DISC een waardevol instrument kan zijn voor het opbouwen van sterke teams.

DISC: Een Introductie

Voordat we dieper ingaan op onze teambuilding ochtend, laten we eerst even stilstaan bij DISC. DISC is een gedragsanalysemodel dat vier hoofdstijlen identificeert: Dominant (D), Invloedrijk (I), Stabiel (S) en Consciëntieus (C). Elk individu vertoont een combinatie van deze stijlen, maar meestal hebben ze een dominante en een secundaire stijl die hun gedrag en communicatie beïnvloeden.

Dominant: Mensen met een dominante stijl zijn vaak direct, doelgericht en resultaatgericht. Ze houden van uitdagingen en nemen graag het voortouw.
Invloedrijk: Individuen met een invloedrijke stijl zijn sociaal, extravert en enthousiast. Ze gedijen in een omgeving waarin ze anderen kunnen inspireren en beïnvloeden.
Stabiel: Stabiele mensen zijn geduldig, behulpzaam en teamgericht. Ze streven naar harmonie en stabiliteit in hun relaties.
Consciëntieus: Mensen met een consciëntieuze stijl zijn nauwgezet, analytisch en georganiseerd. Ze zijn gericht op detail en kwaliteit.

Onze Teamwork ochtend

Voor de griffieafdeling van de Gemeente Best begon de dag met een warm welkom en een korte introductie van DISC onder het genot van een lekker gebakje. Het doel was om het team te helpen begrijpen hoe hun persoonlijke gedragsstijlen invloed hebben op hun interacties met collega’s en de algehele teamdynamiek. De teamleden vulden voorafgaand aan de sessie een DISC-vragenlijst in om hun gedragsprofielen te genereren.

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de ochtend, was hoe de teamleden reageerden toen ze hun persoonlijke DISC-profielen ontvingen. Sommigen waren verrast over hoe nauwkeurig de beschrijving van hun gedrag was, terwijl anderen inzicht kregen in waarom ze sommige teamleden beter begrepen dan anderen.

Vervolgens gingen we aan de slag met activiteiten die gericht waren op het toepassen van DISC in de praktijk. Teamleden werden in kleine groepen verdeeld, elk met een mix van verschillende DISC-stijlen. Deze interactieve oefeningen hielpen de teamleden om:

  • Communicatie te verbeteren: Door inzicht te krijgen in elkaars communicatiestijlen konden ze effectievere gesprekken voeren en misverstanden verminderen.
  • Samenwerking te bevorderen: Ze ontdekten hoe ze de sterke punten van hun verschillende stijlen konden benutten om als team betere resultaten te behalen.
  • Conflicten te verminderen: Door de oorzaken van mogelijke conflicten te begrijpen, konden ze deze proactief aanpakken en conflicten verminderen.
  • Wederzijds respect te vergroten: Teamleden ontwikkelden een groter respect voor elkaars unieke bijdragen en stijlen.

De Resultaten

Ikzelf ben ‘natuurlijk’ best wel wat “rood”.. En dan vind je resultaten belangrijk. 😉 We merkten in de loop van de ochtend een significante verschuiving in de teamdynamiek op. Teamleden waren meer open naar elkaar toe, ze communiceerden duidelijker en waren bereid om elkaars verschillen te omarmen. Het team voelde zich sterker verbonden en beter in staat om gezamenlijke doelen te bereiken. Bovendien gaven de teamleden aan dat ze zich bewust waren geworden van hoe ze DISC in hun dagelijkse werk konden toepassen. Ze zagen het als een waardevol instrument om zowel individuele als teamdoelen te bereiken.

Conclusie

De teambuilding ochtend met DISC-gedragsanalyses bij de griffieafdeling van de Gemeente Best was een succesverhaal. Het gebruik van DISC bracht niet alleen inzicht in de gedragsvoorkeuren van de teamleden, maar zorgde ook voor een positieve verschuiving in de teamdynamiek. Het toonde aan hoe het begrijpen en respecteren van de diversiteit in gedragsstijlen kan leiden tot betere samenwerking en prestaties.

Dit voorbeeld benadrukt het belang van het investeren in teamontwikkeling en het gebruik van tools zoals DISC om de effectiviteit van teams te vergroten. Het laat zien hoe een ochtend vol inzicht en interactie kan leiden tot langdurige positieve veranderingen in de werkomgeving.

Wil je dat nu ook? Dat snappen wij! Neem dan even contact met ons op en dan maken wij een programma op maat om jouw team helemaal te finetunen!

Groeten Barrie,
Spoor 3 HRM

Benieuwd naar onze andere blogs? Neem eens een kijkje op onze nieuwspagina.

Wil je meer van ons horen? Luister dan hier onze podcast!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.