Plan een afspraak

Nieuwe medewerkers aantrekken in 2023: trends en overwegingen

Pleun Ubachs Baanbegeleider en Interim HR medewerker

In 2023 is het duidelijk dat iedereen op zoek is naar nieuwe medewerkers. De arbeidsmarkt blijft krap, zoals blijkt uit verschillende onderzoeken. Werkgevers moeten dus het nodige veranderen om nieuw personeel aan te trekken. Er zijn verschillende trends, maar zijn deze wel zo verstandig? In dit artikel bespreken we een aantal trends en overwegingen.

Aanbrengpremie

Werkgevers gebruiken momenteel de aanbrengpremie om nieuw personeel aan te trekken. Dit is een financiële beloning die werknemers ontvangen als ze een nieuwe kandidaat aanbrengen voor een vacature. Het idee is dat werknemers gemotiveerd worden om hun eigen netwerk te gebruiken voor het werven van personeel. Maar, krijg je wel de juiste kandidaten met behulp van deze trend?

Hoger inschalen van nieuw personeel

Het hoger inschalen van personeel is een makkelijke manier om vacatures aantrekkelijker te maken. Door een hoger salaris te bieden, kunnen werkgevers potentiële werknemers aantrekken die anders misschien voor een ander bedrijf zouden kiezen. Maar, is dit wel zo verstandig? Het hoger inschalen van nieuw personeel kan gevolgen hebben voor de interne loonstructuur van het bedrijf. Het kan demotiverend werken voor bestaande medewerkers die al langer voor het bedrijf werken en minder verdienen dan de nieuw aangenomen medewerkers. Dit kan weer leiden tot ontevreden medewerkers. Werkgevers moeten dus goed afwegen of dit de beste manier is om nieuw personeel aan te trekken.

Inhuren van extern personeel

Een van de belangrijkste trends op dit gebied is het inhuren van extern personeel. We zien dat werkgevers de afgelopen tijd steeds vaker externe medewerkers inzetten. Dit is een uitstekende oplossing om de vacature op korte termijn in te vullen. Onder extern personeel kan worden verstaan: zzp’ers, uitzendkrachten of gedetacheerden. Het inhuren van tijdelijke krachten heeft een aantal voordelen:
1. Flexibele werkdruk: sommige bedrijven ervaren aanzienlijke schommelingen in de werkdruk. Het gebruik van tijdelijk personeel kan helpen om deze variaties in de vraag op te vangen.
2. Verfrissende perspectieven: externe krachten hebben unieke ideeën of perspectieven omdat zij buiten de organisatie staan.
3. Directe inzetbaarheid: tijdelijk personeel beschikt meestal over specifieke vaardigheden en competenties die snelle inzetbaarheid en productiviteit mogelijk maken.

Vooral de laatste reden is een belangrijke overweging voor een werkgever om externe krachten in te zetten. Vaak hebben werkgevers een functie die snel moet worden ingevuld. In deze tijd is dit een grote uitdaging. Dan is het inhuren van een externe kracht een goede oplossing.

Er zijn echter ook enkele nadelen van het inhuren van personeel:
1. Tijdelijk personeel maakt natuurlijk niet volledig deel uit van de organisatie. Er bestaat dus de mogelijkheid dat deze medewerkers niet volledig aansluiten bij de cultuur en missie van het bedrijf. Hier kan natuurlijk wel op gestuurd worden. Het is een aandachtspunt die werkgevers goed in hun achterhoofd moeten houden.
2. Externe medewerkers zijn zich vaak bewust van hun tijdelijke status binnen het bedrijf. Hierdoor kan het zo zijn dat ze minder motivatie hebben om duurzame relaties op te bouwen met het team waar ze werkzaam in zijn. Dit is zeker niet het geval voor alle externe medewerkers.
3. Naarmate de externe kracht goed presteert, langer blijft en moeilijk te vervangen is, neemt het risico op nalevingsproblemen toe.

Kortom, er zijn voor werkgevers een aantal overwegingen die genomen moeten worden. We zien in de praktijk dat externe krachten een hele goede bijdrage kunnen leveren aan een bedrijf. Weet je nou niet wat de beste optie is voor jouw bedrijf? Wij gaan graag met je in gesprek en adviseren je over de mogelijkheden die bij jouw bedrijf passen! Neem contact met ons op.

Wisten jullie dat Spoor 3 HRM ook interim opdrachten aanneemt? Binnen ons team hebben we al drie HR-Professionals die alle drie gespecialiseerd zijn op verschillende gebieden van HR. En, deze drie professionals zijn hartstikke gemotiveerd om onderdeel te worden van jullie bedrijf!

Pssst.. Wisten jullie ook al dat Michelle op zoek is naar een nieuwe interim opdracht? Michelle heeft haarzelf een aantal weken geleden al aan jullie voorgesteld. Lees dit artikel hier.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.