Plan een afspraak

Vakantiegeld, hoe zit dat?

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Het is bijna weer zo ver, het vakantiegeld wordt uitbetaald! Tenminste, bij veel werkgevers wordt het vakantiegeld bij de salarisronde van mei uitbetaald. Maar mag een werkgever ook bepalen om op een ander moment het vakantiegeld uit te betalen? In dit artikel bespreken we de belangrijkste uitgangspunten omtrent vakantiegeld.

Hoogte en percentage vakantiegeld

Even wat praktische informatie over vakantiegeld. Het vakantiegeld is minimaal 8% van het bruto jaarsalaris, maar waar is dit percentage eigenlijk op gebaseerd? Het vakantiegeld wordt berekend over het loon dat een medewerker heeft verdiend in het afgelopen jaar. Een werkgever mag geen lager percentage dan 8% hanteren. Een werkgever mag wel meer vakantiegeld uitbetalen dan 8%. Het kan zelfs zo zijn dat er een hoger percentage in de cao is opgenomen, waardoor de werkgever dus verplicht is om meer vakantiegeld uit te betalen. Er worden een aantal zaken niet meegenomen in de berekening van het vakantiegeld. Zo worden betalingen als eindejaarsuitkering of winstuitkering niet meegenomen in de berekening. In een cao kan worden vermeld dat de medewerkers geen recht hebben op vakantiegeld. De medewerkers moeten in dit geval wel minstens 108% van het minimumloon ontvangen. Iedereen heeft recht op 8% vakantiegeld over het verdiende loon.

Vakantiegeld op een later moment uitbetalen

Een werkgever mag niet eenzijdig bepalen dat het vakantiegeld op een later moment of zelfs in delen wordt uitbetaald. Dit is enkel mogelijk als het in de cao of arbeidsovereenkomst wordt opgenomen. De meeste werkgevers betalen in de maand mei het vakantiegeld uit aan alle medewerkers. Het kan zo zijn dat er in de cao of arbeidsovereenkomst is opgenomen dat de betaling in termijnen plaatsvindt. Bijvoorbeeld per half jaar of per kwartaal. Enkele werkgevers kiezen er voor om het vakantiegeld maandelijks uit te betalen. Een voorwaarde is dat dit bedrag goed naar voren moet komen in de salarisstrook en ook dit moet goed worden omschreven in de arbeidsovereenkomst.
Kortom, werkgevers zouden ervoor kunnen kiezen om het vakantiegeld op een ander moment uit te betalen. Over het algemeen zien we wel dat de meeste werkgevers dit in de maand mei doen. We zien dus ook dat medewerkers er op rekenen. Om een teleurstelling te voorkomen is het, naast dat het verplicht is, belangrijk om expliciet te vermelden dat er een afwijkende regeling is over de uitbetaling van het vakantiegeld.

Heb je nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem dan contact met ons op! Wij helpen je graag verder met je vraag!
Wil je meer van ons zien? Kijk dan ook even op ons Youtube Kanaal!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.