Plan een afspraak

AOV verplicht!

Michelle Renkens Baanbegeleider en Interim HR medewerker

Wellicht heb je het in het nieuws al eens voorbij horen komen. Het kabinet is namelijk op dit moment bezig om een zelfstandige verplicht een arbeidsongeschiktheidsverzekering te laten afsluiten. Vanuit het sociale oogpunt vindt de overheid het namelijk belangrijk dat alle werkende in Nederland goed beschermd moeten zijn tegen de gevolgen van arbeidsongeschiktheid.

Ondanks dat werknemers hier automatisch voor verzekerd zijn lopen veel ondernemers onverzekerd rond. Dat komt omdat de arbeidsongeschiktheidsverzekering nog niet verplicht is voor zzp’ers. Daarnaast heeft een verzekeraar ook nog eens de mogelijkheid om de verzekeringsaanvraag af te wijzen. Dit mogen ze bijvoorbeeld doen als de zzp’er al medische klachten heeft waardoor het aanneembaar is dat ze hier in de toekomst nog meer last van kunnen krijgen. Dit is voornamelijk zo bij fysiek zware beroepen, zoals een timmerman met een slechte rug. Het is voor een verzekeringsmaatschappij natuurlijk niet aantrekkelijk om deze mensen te verzekeren op arbeidsongeschiktheid.

Wanneer de arbeidsongeschiktheidsverzekering ook voor ZZP’ers verplicht wordt, geldt er een acceptatieplicht. Dan kan dus iedereen zich laten verzekeren. Naar verwachting zal in 2024 het kabinet een wetsvoorstel in dienen bij de Tweede Kamer. Dankzij een arbeidsongeschiktheid verzekering zullen zelfstandige ondernemers beter beschermd zijn tegen ziekte bij arbeidsongeschiktheid. Wanneer zzp’ers zich verplicht moeten laten verzekeren zal dit ook invloed hebben op de kosten en risico’s voor de samenleving. Het kabinet verwacht namelijk dat deze dan omlaag zullen gaan.
De volgen punten uit de opsomming zijn bekend uit het huidige voorstel dat naar de Tweede Kamer verstuurd zal worden:

• Een uitkering van maximaal € 1.934,40 bruto per maand (dit is het huidige minimumloon).
• Het arbeidsongeschiktheidscriterium is gangbare arbeid. Dit betekent dat bij het bepalen van de mate van arbeidsongeschiktheid er rekening wordt gehouden met alle werkzaamheden die je nog zou kunnen uitvoeren.
Hierbij wordt er geen rekening gehouden met je huidige beroep, opleiding en werkervaring.
• Een wachttijd (ook wel de eigenrisicoperiode) van 1 jaar. Dat is de periode van arbeidsongeschiktheid waarin je nog geen uitkering krijgt.
• De premie is 7,5% à 8% van het inkomen, maximaal circa € 221,- bruto per maand. De premie is aftrekbaar.
• De Belastingdienst gaat de premie innen en het UWV keert uit en doet ook de keuring.

Mocht er meer bekend worden over de regeling dan komen wij natuurlijk direct met een update hierover. Meer weten over deze verzekering of heb je een andere vraag? Neem gerust contact met ons op of volg onze LinkedIn pagina voor het nieuws over HR.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.