Plan een afspraak

Ben ik vrij op 5 mei?

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Op zoek naar het antwoord op de vraag of werknemers op 5 mei vrij zijn?

Dat antwoord is per persoon verschillend. Dit hangt namelijk af van de afspraken in de cao of in het personeelshandboek Hoewel Bevrijdingsdag een officiële feestdag is, betekent dit niet automatisch dat werknemers vrij zijn. De meeste werknemers moeten op Bevrijdingsdag gewoon het werk. Gelukkig zijn er veel cao’s die werknemers één keer in de vijf jaar vrij geven op 5 mei. 2020 was zo’n lustrum jaar. Als jouw organisatie onder een cao valt, dan is er dus een goede kans dat je extra vrij hebt op deze dag.

Maar wat als er geen specifieke afspraken over Bevrijdingsdag zijn in jouw cao? Dan beslist de werkgever of werknemers vrij zijn of niet Hetzelfde geldt voor een eventuele feestdagentoeslag. Deze moet in de cao of het personeelshandboek worden geregeld. Als er geen afspraken zijn gemaakt, dan kan ook hier de werkgever beslissen om al dan niet een toeslag te geven.

Wil je toch echt vrij zijn op Bevrijdingsdag? Dan kan je altijd een vakantiedag opnemen natuurlijk. Maar let op: de werkgever moet wel akkoord gaan met jouw vakantievoorstel. Het kan namelijk voorkomen dat de organisatie te maken heeft met een te grote afwezigheid van werknemers tijdens een bepaalde periode, zoals in april en mei wanneer er al veel feestdagen zijn.

Als werkgever kun je er ook voor kiezen om jouw werknemers op een andere manier tegemoet te komen op Bevrijdingsdag, zelfs als zij moeten werken. Denk bijvoorbeeld aan het organiseren van een lunch of borrel op kantoor, het aanbieden van extra vrije uren op een ander moment of het creëren van een speciale sfeer op de werkvloer door middel van decoraties of muziek. Door jouw werknemers te laten zien dat je hun inzet waardeert, creëer je niet alleen een positieve werksfeer, maar ook meer loyaliteit onder het personeel. Werk je ook meteen aan je employer branding!

Het is dus belangrijk om jouw cao of personeelshandboek goed door te lezen, zodat je weet waar je aan toe bent op Bevrijdingsdag! En als je toch moet werken? Maak er dan een feestje van op kantoor!

Lees hier ook ons artikel over hoe wij bij Spoor 3 HRM werken aan een leven lang leren!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.