Plan een afspraak

Verplichte vaccinatie op de werkvloer?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Sinds het begin van de coronacrisis gaat het nog maar over één ding: een vaccinatie of medicijn tegen het Covid-19 virus. Nu het vaccin op de markt is krijgt iedereen de keuze om zich te laten vaccineren of niet. Met een vaccinatiebewijs mag je bijvoorbeeld weer naar een festival of uit eten. Maar hoe zit dat dan op de werkvloer? Mag je als werkgever je werknemers verplichten zich te vaccineren of een vaccinatiebewijs te overleggen? 

Nu is het zo dat Nederland geen vaccinatie plicht heeft; wel moet je natuurlijk gevaccineerd, getest of in het bezit van een herstelbewijs zijn om bijvoorbeeld uit eten te kunnen of deel uit te kunnen maken van andere recreatieve zaken. Maar mag een werkgever dan ook vragen naar een vaccinatie- of testbewijs? Dit is een veel gestelde vraag omdat het niet verplicht is én ook is het in strijd met het privacy recht van de werknemer.

Het is bij de wet verboden om te vragen naar een vaccinatie bewijs, echter mag de werkgever de werknemer wel vragen of hij/zij gevaccineerd is. Hier moet uiteraard wel een gegronde reden voor zijn en dan mag er nog niet om een vaccinatiebewijs gevraagd worden. De keuze ligt natuurlijk nog altijd bij de werknemer om deze vraag te beantwoorden.

Ook de werkgever heeft zo zijn plichten: hij moet er voor zorgen dat zijn werknemers in een veilige werkomgeving werkzaam kunnen zijn. Om deze veilige werkplek te kunnen waarborgen speelt een stukje gezondheid van de medewerkers een wezenlijke rol.

Tegelijkertijd loopt de maatschappelijke discussie ook flink op. Niet iedereen is het er namelijk mee eens dat er geen vaccinatieplicht is. Daarentegen zijn er natuurlijk ook veel mensen die het gevoel hebben dat er wel degelijk een indirecte vaccinatieplicht vacant is. Dit resulteert zo nu en dan in verdeeldheid en mensen ontwijken het onderwerp daarom ook liever, om discussies te voorkomen. Dat maakt het misschien ook des te moeilijker om het onderwerp intern binnen een bedrijf bespreekbaar te maken, buiten de privacy gerichte redenen.

In Nederland zelf is er nog geen uitspraak van een rechter geweest omtrent de vaccinaties op de werkvloer. In andere landen is dit wel anders zoals bijvoorbeeld in Italië, bij zorgmedewerkers in Frankrijk en bij verschillende grote bedrijven in de VS. Op Curaçao is er recentelijk wel een zaak voorgevallen waarin een ongevaccineerde medewerker is ontslagen doordat hij niet bereid was om zich te laten vaccineren. De rechter heeft in die zaak dan ook geoordeeld dat deze medewerker niet ontslagen mocht worden, aangezien er daar ook geen wettelijke grondslag is voor een dergelijke vaccinatieplicht. In Nederland is er ook geen wettelijke grondslag voor de verplichting van gevaccineerde werknemers op de werkvloer.

Al om al is het altijd nog onzeker gebleken hoe de wet- en regelgeving zich zal ontwikkelen omtrent een verdere vaccinatieplicht. Uiteindelijk blijft het uitgangspunt voor nu dat de vaccinatiegraad in Nederland aanzienlijk hoog is, waardoor dergelijke maatregelingen nu totaal niet van toepassing zijn.

Benieuwd naar jouw rechten en plichten? Neem contact met ons op en wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.