Plan een afspraak

Hoeveel salaris heb je nu écht nodig om gelukkig te zijn??

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Je hebt het vast al eens voorbij zien komen in het nieuws: de cao-lonen gaan omhoog. Maar hoe ontstaat een cao-loonstijging en wat betekent dat voor onze arbeidsmarkt?

Volgens het Centraal Planbureau (CPB) wordt er in 2022 een cao-loonstijging verwacht van 1,9% in 2021 naar 2,2 in 2022. De loonontwikkelingen in de cao’s staan opgenomen in de Macro Economische Verkenning 2022. Zij verwachten dat de lonen in 2022 weer hard zullen stijgen door het economische herstel na de coronacrisis én de krapte op de arbeidsmarkt; Op dit moment is er namelijk meer werk dan personeel..

Echter blijft de stijging van de cao-lonen matig. Dit komt door de verzwakte bedrijven in met name de dienstensector (neem bijvoorbeeld als grote speler de horeca) en het coronavirus: want we weten niet of er wellicht in de toekomst nog een volgende lockdown zal komen. Deze onzekerheid resulteert dus in een beperkte loonstijging. Dat wil overigens nog niet zeggen dat het slecht gaat met onze economie, sterker nog: de veerkracht van onze Nederlandse economie is super groot gebleken. Onze arbeidsmarkt heeft de crisis aardig goed doorstaan en in de meeste sectoren is er weer voldoende ademruimte.

Maar hoe zit het dan met onze uitgaven? De cao-lonen stijgen, maar tegelijkertijd wordt ons leven ook een stuk duurder: maar liefst met 1,8 procent. Doordat we zo lang thuis gezeten hebben, zijn we een stuk meer geld uit gaan geven. Uiteindelijk scheelt het onder de streep niet zoveel: de lonen gaan omhoog en de prijzen blijven stijgen, waardoor we in onze portemonnee niet zo drastisch veel zullen merken. Een schrijnende kant van dit verhaal is dat het besteedbaar inkomen van gepensioneerden daalt, terwijl de kosten stijgen. Degenen die er het hardst op vooruit zullen gaan zijn de werknemers uit de detailhandel, automotive en High Tech sector; hoeveel en wat dit precies zal zijn wordt natuurlijk individueel bepaald.

Toch is het wel belangrijk dat de cao-lonen stijgen bij een forse inflatie zoals deze. Over het algemeen wordt het leven duurder: kijk naar de huizenmarkt, de arbeidsmarkt, de prijzen in de supermarkt en de prijzen voor de brandstoffen. Een dagje uit of een leuke vakantie zou er voor veel medewerkers niet meer inzitten als het loon constant hetzelfde blijft.

Naast de cao-loonstijgingen, gaat het FNV in 2022 bij de cao-onderhandelingen inzetten op afspraken over meer vaste banen. Zij pleiten al jaren over de verhoging van het minimumloon en komen nu met de volgende looneis: elke medewerker moet er maandelijks 100 euro bruto bijkrijgen. Dit doen zij om de loonwaarde stabiel te houden en zodat de koopkracht niet achteruit gaat. Daarnaast willen zij de loonverschillen verkleinen. Laagbetaalde, cruciale banen worden hierdoor aantrekkelijker gemaakt: hiervoor hebben ze natuurlijk wel eerst wat meer loon nodig. Naast de looneisen pleiten zij ook voor minder werkdruk, zeggenschap over roosters, werktijden, pensioen en beschikbaarheid.

Maar wat voor impact heeft een loonstijging eigenlijk op de werknemer en de werkgever? Uit onderzoek is gebleken dat een loonstijging positieve gevolgen heeft voor de werkhouding van de medewerker: zij zijn bijvoorbeeld bereid langer door te leren en meer verantwoordelijkheid te nemen. Een win-win situatie kun je wel zeggen: hoe beter deze voorwaarden zijn, des te productiever en gemotiveerder de werknemer is.

Gelukkig maakt geld écht niet altijd gelukkig! Uit het Nationaal Geluksonderzoek aan de Gentse Universiteit blijkt dat mensen die tussen de € 4.000, – en € 4.500, – verdienen het gelukkigst zijn; dit zou namens de bevraagden het ideale inkomen zijn. Alles wat boven dit gemiddelde loon zit is eigenlijk overbodig, tenminste, voor je gelukstoestand. Het onderzoek stelt namelijk dat iemand die 7000 euro verdient ongeveer net zo gelukkig is als iemand die maandelijks 2500 euro ontvangt. Mensen met een hoog inkomen zijn namelijk vaak ontevreden over het onderhouden van vriendschappen, over hun baan en het daarbij behorende inkomen.

Wil jij weten wat de cao-loonstijgingen voor jouw organisatie betekenen? Neem gerust contact met ons op en wij helpen je graag!

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.