Plan een afspraak

Hoe zit het met de thuiswerkvergoeding?

|||
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Door de coronacrisis werken er veel mensen thuis of kiezen voor een hybride werkwijze. Om die reden hebben veel ondernemers vanzelfsprekend ook vragen over de eventuele vergoeding van een thuiswerkplek. Nu is het zo dat thuiswerken niet geschikt is voor iedereen. In sommige beroepen is het ook simpelweg niet mogelijk om thuis te werken: denk aan bijvoorbeeld supermarktpersoneel, schilders of omdat bijvoorbeeld de thuissituatie het niet toelaat.

Veel werkgevers hebben aangegeven hun werknemers een vergoeding te willen geven voor de kosten die zij maken bij het thuiswerken. Hier is onderzoek naar gedaan bij de AWVN onder 450 Nederlandse bedrijven. Hierin gaf 60% aan dat thuiswerken de norm kan worden! Dit scheelt namelijk veel in reistijd en het werk is gemakkelijker te combineren met de privé situatie. Daarbij kan het voor vele ook een stuk productiever werken, gezien het feit dat je niet afgeleid wordt door je (irritante) collega’s 😉.

Voor de beroepen waarbij het thuiswerken mogelijk is, is er vanaf 1 januari 2022 een onbelaste thuiswerkvergoeding mogelijk!

Hoe werkt de thuiswerkvergoeding?

Je werkgever mag jou als werknemer een vergoeding geven voor de voorzieningen die je nodig hebt om thuis te werken. Hier hoef je geen belasting over te betalen! Dit geldt bijvoorbeeld voor water -en elektriciteitsverbruik, verwarming, koffie/thee en toiletpapier. Het kabinet stelt de vergoeding vast op maximaal €2 per dag, of een deel daarvan. De werkgever wijst de vergoeding aan als eindheffingsloon.

Als werkgever betaal je de thuiswerkvergoeding zelf. Je krijgt dit bedrag niet volledig terug van de Belastingdienst. Het voordeel daarvan is wel dat je geen loonheffing

hoeft te betalen over de thuiswerkvergoeding van €2 per dag. Op die manier wil de overheid werkgevers stimuleren om een vergoeding te geven. Het mag ook meer zijn dan €2 per dag, alleen betaal je over het deel wat dan boven de €2 komt, wel loonheffing over.

Je kunt er ook voor kiezen om naast de algehele vergoeding voor het thuiswerken, ook je werknemers tegemoet te komen in een vergoeding voor het inrichten van een eigen thuiswerkplek, ook veel van deze kosten zijn onbelast! Denk hierbij bijvoorbeeld aan het aanschaffen van een nieuwe bureaustoel, computer of telefoon.

Hoeveel werknemers er op kantoor zullen werken en hoeveel werknemers er thuis werken is natuurlijk verschillend. Uiteindelijk bepaalt de werkgever welke vergoeding je krijgt en óf je een vergoeding krijgt. Dit is namelijk niet wettelijk verplicht!

Hulp nodig bij jouw personeelsvraagstukken? Wij helpen je graag! Neem contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.