Plan een afspraak

Heeft een knappe sollicitant(e) meer kans op een baan?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een foto van jezelf is tegenwoordig een vast onderdeel van je CV. Het is meteen ook de eerste indruk die een potentiele werkgever van je krijgt. Belangrijk dus dat deze foto een representatief beeld van je geeft. Maar, maakt het nu uit of je knap bent of niet? In hoeverre werkgevers het uiterlijk meewegen in de beslissing of zij iemand uitnodigen op gesprek of niet werd onlangs onderzocht door CVster. Het resultaat verrassend? Lees het nu!

Wordt een fysiek aantrekkelijke sollicitant eerder uitgenodigd dan een minder knappe?

De vraag die CVster onderzocht luidde: “Wordt een fysiek aantrekkelijke sollicitant eerder uitgenodigd dan een minder knappe sollicitant, ondanks dezelfde werkervaring, achtergrond en motivatie?”

Om dit te onderzoeken stuurden zij bijna 300 sollicitaties, verspreid over 2 verschillende functies: administratief medewerker en accountmanager. Hierbij werden cv’s van 2 fictieve mannelijke en 2 fictieve vrouwelijke sollicitanten opgesteld en gebruikt. In beide gevallen een knappe man/vrouw en een minder knappe man/vrouw. De sollicitatiemails en de cv’s die verstuurd werden voor de functies waren bijna identiek, op de foto na. De resultaten liegen er niet om.

In 43% van de gevallen kregen de knappere sollicitanten een positieve reactie terug, 17% hiervan werd zelfs direct uitgenodigd voor een gesprek. Van de minder mooie sollicitanten kreeg slechts 15% een positief bericht en slecht in 3% van de gevallen werden zij uitgenodigd voor een gesprek.

Knappe man mag bijna 5 keer, knappe vrouw bijna 8 keer vaker op gesprek

De 2 mannen solliciteerden voor de functie van administratief medewerker. De aantrekkelijke mannen kregen in 19% van de gevallen een uitnodiging voor een gesprek, terwijl de minder knappe mannen maar in 4% van de gevallen werden uitgenodigd. Ook werd er vaker telefonisch contact opgenomen met de knappe mannen; in 23% van de gevallen. De minder knappe mannen werden maar in 11% van de gevallen gebeld voor een telefonisch interview. De minder knappe man kreeg bovendien in 23% van de gevallen een afwijzing, in tegenstelling tot de knappe man die slechts in 2 op de 10 gevallen een afwijzing ontving op zijn sollicitatie.

De 2 vrouwen solliciteerden voor de functie van accountmanager. Ook in dit geval werden de knappe sollicitanten vaker uitgenodigd voor een gesprek, maar liefst 15%, in tegenstelling tot de 2% van de niet aantrekkelijke vrouwen die geen uitnodiging ontvingen. In 29% van de gevallen werden de knappe sollicitanten gebeld voor aanvullende vragen, terwijl de minder knappe vrouwen maar in 13% van de gevallen een telefoontje kregen. Bovendien ontving de minder knappe vrouw in 47% van de gevallen een afwijzing, terwijl slechts 18% van de knappe vrouwen werd afgewezen.

Mannen hebben een ‘zwak’ voor mooie vrouwen

Mannelijke wervers hebben duidelijk een voorkeur voor een knappe vrouwelijke sollicitant. In 65% van de gevallen kreeg zij een positieve reactie en slechts 5% een negatieve. De minder knappe sollicitant kreeg van de mannelijke werver enkel in 20% van de gevallen een positieve reactie.

Mannelijke wervers maken daarentegen minder onderscheid tussen knappe of minder knappe mannen. De knappe sollicitant kreeg alsnog iets meer positieve reacties dan de minder knappe man, maar dat verschil is minimaal te noemen.

Vrouwen hebben een ‘zwak’ voor mooie mannen én vrouwen

Vrouwelijke wervers gaven 56% van de knappe mannelijke sollicitanten een positieve reactie op hun sollicitatie, terwijl de minder knappe mannen maar in 15% van de gevallen een positieve reactie kregen.

Daarnaast valt op dat ook de knappe vrouwen bij vrouwelijke wervers aanzienlijk hoger scoren dan de minder knappe vrouwelijke sollicitanten. De knappe vrouwelijke sollicitant ontving in 42% van de gevallen een positieve reactie, terwijl de minder knappe vrouw maar in 18% van de gevallen een goede reactie kreeg.

Conclusie; Uiterlijk speelt mee bij een sollicitatie

Uit het onderzoek blijkt duidelijk dat de aantrekkelijkheid van een sollicitant invloed heeft op het wel of niet krijgen van een positieve reactie. Dit geldt voor zowel mannen als vrouwen. Hoewel het voor minder knappe vrouwen een stuk uitdagender is om uitgenodigd te worden op een gesprek , aangezien zij zowel door mannelijke als vrouwelijke wervers sterk beoordeeld lijken te worden op het uiterlijk. Een minder knappe man kan klaarblijkelijk beter solliciteren bij een mannelijke werver.

(Bron: CVster onderzoek, allesoverhr.nl)

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.