Plan een afspraak

Compensatie voor (langdurige) zieke medewerkers

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wanneer een medewerker (langdurig) ziek wordt binnen een organisatie, is de werkgever verplicht om twee jaar loon door te betalen aan de medewerker. Dit is voor veel organisaties, vooral kleine organisaties een zware last. Het kabinet wil hier verandering in brengen. Zij willen de loondoorbetalingsplicht voor werkgevers die weinig medewerkers in dienst hebben duidelijker, makkelijker en goedkoper maken.

In eerste instantie stelde het kabinet in het regeerakkoord voor, om de loondoorbetaling te verkorten naar één jaar voor organisaties met minder dan 25 medewerkers. Maar dit plan is afgekeurd. Voor alternatieve maatregelen stonden ze zeker open. Er zijn momenteel afspraken gemaakt met het Verbond van Verzekeraars en werkgeversorganisaties. Door middel van deze afspraken wordt de verplichting van twee jaar loon door betalen van een (langdurige) zieke medewerker minder zwaar voor de werkgevers.

MKB verzuim-ontzorgverzekering

Per 1 januari 2020 kun je je als werkgever betaalbaar verzekeren bij een verzuimverzekeraar; verzuim-ontzorgverzekering. De werkgever wordt dan verzekerd tegen de loondoorbetaling van een (langdurige) zieke medewerker. Tevens wordt er hulp geboden voor de verplichtingen en taken die komen kijken bij loondoorbetaling bij (langdurige) ziekte. Echter is de verzekering ‘Poortwachterproof’, dat houdt in dat wanneer de organisatie zich houdt aan de adviezen van de verzekeraar, de eventuele loonsanctie niet in rekening wordt gebracht bij de werkgever.

Verder ontvangen werkgevers vanaf 2021 een gedeeltelijke vergoeding voor de kosten van het tweede jaar van loondoorbetaling bij (langdurige) ziekte. Per jaar wordt hiervoor door de overheid een bepaald bedrag opzijgezet en dat betekent dat er een korting komt op de premieheffing en die bedraagt ongeveer €1.000.- per werkgever. Dit geld kan de werkgever met een kleine organisatie gebruiken voor de verzuim-ontzorgverzekering.

Tevens wordt het medisch advies van de bedrijfsarts bij de RIV-toets vanaf 2021 niet meer beoordeelt door een verzekeringsarts. Dit is een toets waarbij er wordt gekeken naar de inspanningen van de medewerker na twee jaar ziekte voor de re-integratie. Deze toets wordt vanaf 2021 door de arbeidsdeskundige van het UWV uitgevoerd.

Rol medewerkers

De medewerker die (langdurig) ziek is, krijgt een sterkere rol in het re-integratietraject. De medewerkers moeten twee keer hun visie geven op het re-integratietraject; in het plan van aanpak en in de eerstejaarsevaluatie. Met als gevolg dat er meer betrokkenheid komt van zowel de werknemer als de werkgever.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.