Plan een afspraak

Hey ChatGPT schrijf een artikel!

Adrianne de Beijer Baanbegeleider

Hey ChatGPT, schrijf een artikel!

Als we nu allemaal eerlijk zouden zijn, dan zouden we al weten dat iedereen hier wel eens schuld aan heeft gemaakt. Alhoewel, is het wel schuld? We gooien dit artikel straks namelijk ook even door de chat om het te checken op spelling😉. Terugkomend op de titel, er zijn veel dingen die deze chat al kan. Een artikel schrijven, schoolopdrachten maken, een commercial bedenken, en dit zijn slechts simpele voorbeelden. Ondertussen kan AI zelfs foto’s simuleren, en dit is nog maar het begin. Er zijn zelfs mensen die vrezen voor hun baan omdat AI deze zou kunnen overnemen.

Misschien heb je de afgelopen weken ook al iets voorbij zien komen op LinkedIn, want daar gaat een bericht viraal waarbij een foto is geplaatst. Op de foto is een gebouw te zien dat nog niet volledig af is. Daaraan hangt een spandoek met de tekst: “Laat ChatGPT dit gebouw afmaken.” Hiermee willen ze natuurlijk benadrukken dat ChatGPT niet fysiek kan werken en dat je in deze sector altijd veilig zit. En daar valt wat voor te zeggen. Maar dat betekent niet dat alle kantoorbanen zullen verdwijnen door ChatGPT. Waarom denken wij dat? Simpelweg omdat AI van alles kan. Maar als je net zoals wij fan bent van de chat, heb je waarschijnlijk ook al te maken gehad met een aantal storingen. Naast de storingen ontbreekt ook het menselijke aspect, zoals bij HR. Volgens ons kan AI dit niet vervangen. En waarom niet?

Complexiteit van menselijke interactie

HR-werk omvat vaak complexe menselijke interacties, zoals het begrijpen van emotionele toestanden, empathie tonen, onderhandelen en conflictbeheer. Menselijke emoties en gedachten kunnen subtiel en contextafhankelijk zijn, waardoor het moeilijk is voor een chatbot om hier adequaat op te reageren.

Vertrouwelijkheid en privacy

HR-gerelateerde zaken, zoals disciplinaire maatregelen, loonaanpassingen, arbeidsconflicten en vertrouwelijke persoonsgegevens, vereisen een hoog niveau van vertrouwelijkheid en privacybescherming. Het is essentieel dat werknemers zich comfortabel voelen om dergelijke kwesties met een menselijke HR-professional te bespreken in plaats van met een chatbot.

Subjectieve besluitvorming

HR-beslissingen kunnen vaak subjectief zijn en vereisen begrip van individuele context, ervaring en intuïtie. Een chatbot mist de menselijke ervaring en het beoordelingsvermogen om dergelijke beslissingen op dezelfde manier te nemen als een ervaren HR-professional.

Onvoorspelbaarheid en veranderende situaties

HR-werk omvat het omgaan met onvoorspelbare situaties, zoals crisissituaties, conflicten op de werkvloer of veranderingen in de organisatie. Deze situaties vereisen vaak flexibiliteit,

Hoewel chatbots en AI kunnen worden gebruikt als ondersteuningstools voor HR-professionals, blijft de menselijke interactie en de expertise van HR-professionals van cruciaal belang bij het omgaan met de complexiteit van HR-werk. Heb jij nou een HR Professional nodig die je helpt met het HR werk? Neem contact met ons op!

Vond je dit een interessant artikel? Luister dan ook eens onze Spoor3HRM Café podcast!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.