Plan een afspraak

Vakantieplanningen; the do’s en dont’s.

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De kerstperiode en de zomervakantie zijn traditioneel periodes dat mensen minder met hun werk bezig zijn dan normaal. Ook voor ons zijn dat altijd rustigere periodes. Het is niet zo dat we niets te doen hebben! Het werktempo is alleen ‘normaal’. Alles duurt wat langer. Met name in de zomer merk je dat. Sollicitatieprocedures worden vooruitgeschoven tot na de zomer en veel mensen zijn op vakantie. Dat vergt planning. En dat is ook altijd waar medewerkers en werkgevers voor de zomerperiode erg veel moeite mee hebben.

In het begin van het jaar begint het vaak al. De populaire vakantiebestemmingen moeten direct geboekt worden anders is er niets meer beschikbaar. Maar de roostermakers krijgen het niet rond. Dus de stress begint alweer opnieuw als de kerststress net voor bij is….

Verplicht vakantie. Kan dat?

De bouwvak is traditioneel een drietal weken tijdens de (school) zomervakantie waarin bouw gerelateerde bedrijven het bedrijf sluiten om de vakantieplanning er in één keer door te krijgen. Iedereen gaat tegelijk op vakantie en het bedrijf op slot! De meest effectieve manier als werkgever om je vakantieplanning rond te krijgen. Vroeger gebeurde dat in meerdere sectoren natuurlijk, maar in de huidige tijd waarin mensen meer keuzevrijheid gewend zijn en ook verwachten, krijgt zelfs de bouw het niet meer voor elkaar. Projecten moeten af, klanten willen door en veel medewerkers zonder kinderen geven de voorkeur aan een vakantie buiten het hoogseizoen. En dus, werken de meeste bouwbedrijven tegenwoordig ook door tijdens de zomer.

Maar, mág een werkgever medewerkers eigenlijk verplichten in een bepaalde periode juist wel of geen vakantie te nemen? Het korte antwoord is: ja. Werkgevers dienen hier wel dringende redenen voor te hebben, want in de basis zijn ze verplicht vakantie te plannen volgens de wensen van de medewerker. Als ze het willen sturen moeten ze dit vooraf, ook schriftelijk, afspreken met hun medewerker(s). Dit kan door middel van een arbeidsovereenkomst, personeelshandboek of CAO.

Mag een werkgever een geplande vakantie ook annuleren?

Ja, maar niet zomaar. Een werkgever kan bij een zeer dringende reden een vakantie van een medewerker annuleren. De werkgever is dan wel verplicht om de vakantie van de medewerker op een later tijdstip door te laten gaan. Ook is hij verplicht de medewerker schadeloos te stellen en alle schade die de medewerker lijdt te vergoeden. De medewerker is op zijn beurt verplicht de schade zoveel mogelijk te beperken. In deze tijd zijn er nog maar weinig werkgevers die zich hieraan wagen. Het annuleren van een vakantie van een medewerker, draagt ten slotte niet echt bij aan de medewerkers tevredenheid. Met alle gevolgen van dien.

Ben duidelijk en maak afspraken

Vooraf duidelijkheid is voor veel mensen erg prettig. Mensen willen nu eenmaal graag weten waar ze aan toe zijn. Normaal menselijk gedrag! Stel je het op prijs dat medewerkers in bepaalde periodes van het jaar vakantie opnemen? Neem dit dan op in het contract, bespreek het vooraf en stel er desnoods iets tegenover.

Stimuleer medewerkers bovendien om hun vakantie tijdig door te geven. Ook hier kun je regels voor opstellen. Bijvoorbeeld dat een vakantie vanaf de periode van een week, minimaal een x aantal weken van tevoren aangekondigd moet zijn (in basis).

Dit soort elementen kunnen je enorm helpen om je vakantieplanning rond te krijgen. Natuurlijk zijn er tegenwoordig ook steeds meer technische hulpmiddelen die het maken van een planning vergemakkelijken. Binnen het aanbod van ons HRM-Loket is ook een tool voor het maken van vakantieplanningen beschikbaar. Hiermee kan heel duidelijk en overzichtelijk een vakantieplanning worden gemaakt, waarmee je ook je medewerkers inzage en uitleg kunt geven over waarom bepaalde keuzes gemaakt worden. Super handig en ook helemaal van deze tijd!

Natuurlijk laten we je graag zien hoe dit in zijn werk gaat zodat kopzorgen rondom vakanties je voortaan bespaard blijven. Voor nu, wensen wij zowel werkgevers als medewerkers een hele fijne vakantie!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.