Plan een afspraak

Blog post Barrie Spoorenberg: Generatie Z-ers, waar zijn jullie mee bezig?!?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De alom besproken generatie Z. geboren tussen 1995 en 2015 en de generatie die nu massaal de arbeidsmarkt op komt. En wat zijn jullie gewenst! Slim, onafhankelijk en opgegroeid met technologie. Er is krapte op de arbeidsmarkt en jullie instroom lijkt HET antwoord op AL onze problemen! 😉

Maar poehee! Wat komen jullie met een eisenlijst… Op je 22e een salaris van € 3000,- en daarvoor 32 uur werken met workations en kritiek op alles en iedereen, omdat je zo lekker onafhankelijk bent (of denkt te zijn). Het maakt je niet bepaald populair onder de Millenials en Generatie X-ers die op dit moment de management posities hebben binnen bedrijven… Net zoals wij overigens niet altijd populair waren onder de generatie voor ons, die de oorlog nog heeft meegemaakt en véél minder welvarendheid gewend zijn dan wij. Want, ook wij zijn verwend ten opzichte van hen en dat hebben we wel mede aan hun harde werk te danken…

Dus, lieve Generatie Z’ers… ergens snappen we jullie wel! En, zijn wij er mede verantwoordelijk voor dat onze hele maatschappij, dankzij onze almaar groeiende welvaart en het pappen en nathouden, steeds ‘verwender’ is geworden. Maar feit is ook, dat hoewel het zo lijkt, het toch echt niet allemaal zomaar komt aanwaaien, noch dat onze welvarendheid een vanzelfsprekendheid is. Kijk om je heen en je ziet het gebeuren…

We proberen je niet te pesten!

Zoals de generatie die de oorlog nog heeft meegemaakt óns heeft bijgebracht dat hard werken nodig is om resultaten te bereiken, dat bepaalde waarden en normen een groot goed zijn in de omgang met elkaar  én dat respect, enige bescheidenheid en de wil om te leren je verder brengen in dit leven. Is het nu onze schone taak, die van de X’ers en de Millenials, om deze levenswijsheden ook aan jullie over te brengen. Om jullie te behoeden voor moeilijkere tijden, jullie weerbaar te maken. Want, zou het niet fijn zijn als je jezelf kunt redden en ook leert te overleven op momenten dat het even tegenzit? Dus, als wij streng lijken, je attenderen op een disrespectvolle houding naar collega’s of niet tegemoet willen komen aan een ons inziens onredelijke salariseis… Realiseer je dan dat we dat écht niet doen om je te pesten! Maar, omdat we jullie juíst je onafhankelijkheid gunnen en we tegelijkertijd denken aan de generaties die komen gaan.

We willen graag met je samenwerken, van en met je leren

Natuurlijk willen we niet een hele generatie over 1 kam scheren en in het kwade daglicht zetten. Maar, in “HR land” krijgen we van werkgevers wel vaak te horen dat ze het lastig vinden om met deze generatie om te gaan. Ikzelf ben van mening dat we de generatie Z heel goed kunnen gebruiken op de arbeidsmarkt, maar ik deel wel de mening dat we een verantwoordelijkheid hebben om hen een stukje bewustwording bij te brengen. Dus, bij deze deel ik graag een aantal inzichten waar zowel werkgevers als de generatie Z’ers wellicht iets mee kunnen.

#1 Niet alles draait om geld

Geld is belangrijk om te kunnen leven. Je hebt een dak boven je hoofd nodig, eten op je bord en een ziektekostenverzekering. De rest is luxe en bijzaak! Natuurlijk is het belangrijk om af en toe met vakantie te gaan, maar verre reizen maken is een luxe en de nieuwste gadgets als eerste bemachtigen idem dito. Daar waar werkgevers zeker mee moeten met een in sneltreinvaart duurder wordende wereld, is het als werknemer/starter ook belangrijk om niet alle keuzes die je maakt af te laten hangen van ‘onnodig’ geld. Investeer in je eigen toekomst door kansen aan te grijpen om sterke relaties op te bouwen en te leren. Geld kun je ten slotte maar 1 keer uitgeven, een sterk netwerk helpt je waar mogelijk en kennis blijft je hele leven bij je! En, dát gaat je op de lange termijn dan ook financieel meer opleveren. Zoek dus de balans en kijk verder vooruit dan naar de vakantie van deze zomer… dan lig je misschien over 40 jaar wel op het strand te genieten van je pensioen 😉

#2 Kennis is macht

En, dat is écht zo! Niet voor niets is het een gezegde dat al decennia, al dan niet langer, gebruikt wordt. En, generatie Z heeft toegang tot veel theoretische kennis en leert snel. Dat is een mega voordeel voor jullie! Maar, trek niet te grote schoenen aan en denk niet dat je er al bent. Kennis doe je ook op door ervaring. Niet alles is uit een boekje te leren. Kennis doe je op door samen te werken met ervaren collega’s. Leer van hen, maar ken ook je plaats! Deze collega’s hebben vaak jarenlang gewerkt om te zijn waar ze zijn. Respecteer dat en begrijp dat iedereen onder aan de ladder moet beginnen. Mensen met grijze haren hebben niet alleen veel kennis van hun vak. Ze nemen vaak ook veel levenservaring mee. Dat is waarom het natuurlijk zo is dat zij hoger “op de ladder staan”. Zij staan echter zeker open voor jouw kennis en brengen je met liefde een trapje hoger, als jij niet te snel een toontje te hoog zingt…

#3 Je wordt niet vies van een beetje hard werken

Generatie X en Y (Y=Millenials) hebben een behoorlijk andere arbeidsethos dan voorgaande generaties. Ook voor ons is de balans tussen werk en privé een belangrijk item. Maar, goed… als je een bepaald soort levensstijl ambieert, moet je daar evengoed voor werken en bepaalde concessies doen. En zelfs dan, is het lang niet voor iedereen haalbaar. Maar als je een doel hebt voor jezelf, iets wilt bereiken -zoals bijvoorbeeld die parttime job voor meer vrijheid- dan moet je er wat voor doen. Bovendien is er nog nooit iemand dommer of slechter geworden van het zetten van een extra stapje als je een doel voor ogen hebt of simpelweg om je collega’s, werkgever of je toekomstige kinderen te helpen. Hard werken loont, hetzij in kennis, hetzij in levenservaring, hetzij in de bereidwilligheid van je omgeving om je te helpen wanneer jij het nodig hebt, hetzij in geldelijke middelen… Overigens hebben jullie wel een tikje gelijk, er is niemand die op zijn sterfbed zal zeggen dat hij te weinig tijd in zijn werk heeft gestoken. Maar zoek een ‘gezonde’ balans.

Laten we van elkaar leren!

Ikzelf zit een beetje tussen generatie X en Y in. Bouwjaar 1980. Een goed jaar al zeg ik het zelf! 😉 Mijn eerste grijze haren zijn al zichtbaar. Ik vind het heel erg leuk om mijn verworven kennis over te dragen naar de jongere generatie. En, ik sta open voor de kennis en kunde die zij ons weer bij kunnen brengen en om hen te helpen met de uitdagingen die zij ervaren. Want, die zijn er zeker ook!

Laten we dus voor elkaar open staan en van elkaar leren. In je loopbaan is er helaas geen lift die je naar de top van de ladder brengt. Je zal zelf die ladder met motivatie en inzet moeten beklimmen. Maar, als we het elkaar nu iets makkelijker maken om die ladder sámen te beklimmen, dan is de Sky the Limit…

Groeten Barrie,
Spoor 3 HRM

Benieuwd naar onze andere blogs? Lees de blog van Barrie over 2021.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.