Plan een afspraak

Wat is er allemaal gebeurd tijdens de zomervakantie?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wat is er allemaal gebeurd tijdens de zomervakantie? De officiële zomervakantie is voorbij en het werkende leven begint weer. Niet iedereen volgt het nieuws tijdens zijn of haar vakantie net zo goed als buiten deze periode. Geen zorgen, Spoor 3 HRM brengt je zo weer op de hoogte van de nieuwste ontwikkelingen op HR gebied.

Opleidingen en leren op het werk

Om ervoor te zorgen dat werknemers duurzaam inzetbaar blijven, dienen zij zich te ontwikkelen. Dit is vooral van belang bij flexwerkers, lager opgeleiden en 55-plussers. Zij hebben baat bij het leren om ervoor te zorgen dat zij veranderingen op lange termijn bij kunnen houden. Organisaties doen er goed aan om een persoonlijk ontwikkelingsplan op te stellen en budget vrij te maken voor verdere scholing.

Aankondiging grondige hervorming arbeidsmarkt

Het kabinet heeft plannen aangekondigd om de arbeidsmarkt te hervormen. Dit is volgens hen van belang om duurzame arbeidsrelaties, die werknemers werk- en inkomsenszekerheid te bieden, zonder dat werkgevers hun wendbaarheid verliezen. Het is de bedoeling dat oproepcontracten (met uitzondering van scholieren en studenten) worden afgeschaft en worden vervangen door basiscontracten. Daarnaast komt er een arbeidscommissie om kwetsbare werknemers, zoals arbeidsmigranten, makkelijker toegang tot het recht te geven.

Let op! Auto van de zaak voor indiensttreding? Dat betekent bijtelling

Er zijn een aantal bijzondere situaties rondom de auto van de zaak. Hier staat o.a. in wat te doen bij het einde van het dienstverband, arbeidsongeschiktheid en loopbaanonderbreking. Dit is nu uitgebreid met het ontvangen van een auto vóór aanvang van het dienstverband. Het kan voorkomen dat een nieuwe medewerker de auto ter beschikking krijgt, nog voordat degene in dienst treed. In dit geval krijgt de werkgever te maken met een bijtelling voor privé gebruik van de auto. Dit moet verwerkt worden in de aangifte loonheffingen over het tijdvlak dat waarin de auto ter beschikking is gesteld.

Betaald verlof

Per 1 augustus 2022 moet een werkgever, uiterlijk een maand na de eerste werkdag, aan de werknemer laten weten welke aanspraken op betaald verlof hij heeft. Onder betaald verlof valt bijvoorbeeld zwangerschapsverlof- en bevallingsverlof, kort- en langdurend zorgverlof, ouderschapsverlof enzovoort. Het ministerie geeft aan dat betaald verlof om al het verlof gaat dat geheel of gedeeltelijk door de werkgever wordt betaald. Er staat geen boete op het niet nakomen van deze informatieplicht, maar de werkgever is wel aansprakelijk voor de schade die de werknemer lijdt, doordat de werkgever niet aan de informatieplicht heeft voldaan.

Er is stiekem toch veel gebeurd tijdens de vakantie hè? Mocht je hier vragen over hebben, aarzel dan niet en neem contact op met Spoor 3 HRM voor al uw HR advies.

Benieuwd naar onze andere artikelen? In ons vorige artikel lees je wat er verandert per augustus 2022 op recruitment gebied.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.