Plan een afspraak

Recruitment verandert per augustus 2022

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Het is inmiddels bij iedereen wel bekend dat er per 1 augustus de nieuwe Europese wet voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in gaat. In de voorgaande artikels hebben wij het er uitgebreid over gehad wat er gaat veranderen voor werkgever en werknemer. Maar wat verandert er nu in de recruitment wereld?

Het is inmiddels bij iedereen wel bekend dat er per 1 augustus de nieuwe Europese wet voor transparante en voorspelbare arbeidsvoorwaarden in gaat. In de voorgaande artikels hebben wij het er uitgebreid over gehad wat er gaat veranderen voor werkgever en werknemer. Maar wat verandert er nu in de recruitment wereld?

Vanaf augustus 2022 is het verplicht om als bedrijf de arbeidsvoorwaarden duidelijk te vermelden naar de kandidaat toe. Dit is dus ook inclusief het salaris waar tot op heden nog wel eens geheimzinnig over gedaan wordt. Voor de sollicitanten is dit ontzettend goed nieuws. Voor deze groep van mensen zijn er een aantal pullfactoren die ervoor zorgen of ze wel of niet voor een bedrijf kiezen en salaris staat vaak boven aan die lijst. Een collega recruitmentpartij heeft onderzoek gedaan wat aantoont dat 40% van de sollicitanten zich eraan stoort als er geen salaris staat vermeld in de vacature. 20% van de sollicitanten geeft aan helemaal niet meer geïnteresseerd te zijn als ze niet direct het salaris kunnen inzien. Dit kan een exact bedrag zijn wat men per maand gaat verdienen, of een salarisrange die in de desbetreffende functie past.

Zoals ieder recruitmentbureau en bedrijf weet, is de arbeidsmarkt vrij krap. De kandidaten die je benadert of spreekt, hebben meestal nog 3,4 misschien wel 5 andere sollicitaties lopen wat het in de meeste gevallen al moeilijk maakt. Kandidaten hebben de vrije hand en kunnen kiezen en zelfs het salaris nog omhoog schroeven. Op het moment dat deze nieuwe regelgeving in gaat, zal het wervingsproces nog wat moeilijker worden en zorgen voor een soort onderlinge ‘competitie’ tussen de recruiters en bedrijven.

Al met al is dit natuurlijk goed nieuws voor de werkzoekende. Zij weten dan precies waar ze mee te maken hebben vóór dat ze het hele proces in gaan en kunnen de afweging goed maken. Voor de bedrijven en recruiters is dat natuurlijk een ander verhaal… maar geen stress! Er zijn genoeg tips om een bepaalde verbinding te krijgen met je potentiële kandidaat.

Denk bijvoorbeeld aan de manier van je vacaturetekst schrijven. Je wil graag een soort emotionele connectie krijgen tussen de vacature en de kandidaat. Maak de tekst bijvoorbeeld persoonlijk zodat de persoon die hem leest, zich meteen aangesproken voelt en herkent in de tekst. Ook spelen de recensies een belangrijke rol in het hele proces. Als er genoeg goede en positieve recensies zijn achtergelaten, wilt de kandidaat zich sneller aan je binden!

Het wordt er allemaal niet makkelijker op, maar wij als full-service HR-kantoor kunnen het wel makkelijker voor jullie maken! Neem gerust contact met ons op om te kijken wat we voor jou als ondernemer én als kandidaat kunnen betekenen!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.