Plan een afspraak

Prinsjesdag 2022

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Prijsplafond, NAVO, Oekraïne, boeren, stikstof en natuurlijk de hoedjes. Allemaal onderwerpen die tijdens Prinsjesdag weer naar voren kwamen, maar wat zijn nu de belangrijke plannen op HR gebied? Spoor 3 HRM neemt je mee.

Reiskosten

Bijna iedereen heeft het gehad over de benzineprijzen het afgelopen jaar. Als je zelf geen auto rijdt dan je buurman wel of misschien een kennis. Moet je dan ook nog met je auto naar je werk dan kom je uit bij reiskosten. Een veel besproken onderwerp, vandaar de verhoging van de reiskostenvergoeding. Werkgevers kunnen vanaf 1 januari 2023 een onbelaste reiskostenvergoeding geven voor de zakelijke kilometers van €0.21. De verwachting is dat dit bedrag per 2024 nog gaat stijgen naar €0.22. Wil je als werkgever je werknemers nog meer tegemoet komen? Meer betalen mag altijd, maar hou dan wel rekening dat dit deel niet onbelast is.

Minimumloon

Waar we eerder dit jaar te horen kregen dat het minimumloon naar verwachting stapsgewijs verhoogd zijn de plannen toch gewijzigd. Vanwege de hoge inflatie wordt het minimumloon vanaf 1 januari 2023 met 10,15% en daarmee de bijbehorende uitkeringen. Werk moet namelijk lonen, vandaar dit plan. Het kabinet wil perspectief bieden aan lagere en middeninkomens.

Bescherming flexibele werknemers

Een toekomstbestendige arbeidsmarkt is waar het kabinet heen wil. Op dit moment liggende risico’s van flexibele contracten bij de werkenden. Hierdoor hebben zij geen inkomenszekerheid. Daarom schaft het kabinet de oproepcontracten af. Dit geldt overigens niet voor scholieren en studenten.

STAP-budget

Wellicht heb je het al een aantal keer voorbij horen komen dit jaar, het STAP-budget. Er is veel commotie rondom dit budget. Je kan hier natuurlijk van vinden wat je wil, maar waar het uiteindelijk om gaat is dat iedereen zich kan blijven ontwikkelen. Ook volgend jaar zal het daarom weer mogelijk zijn om het budget aan te vragen. Hier wordt dan ook €7.5 miljoen extra budget voor vrijgemaakt. Kijk vooral even op de website van STAP.

Er zijn natuurlijk nog veel meer plannen die zijn besproken. Wil je meer uitleg of heb je andere vragen op gebied van HR? Neem dan zeker even contact met ons op!

Benieuwd naar onze andere artikelen? Lees de blog over de generatie Z-ers.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.