Plan een afspraak

“Vlotte terugkeer na vakantie”

Tessa van Vreede Baanbegeleider | Operationeel Manager

Welkom terug! Als werkgever begrijp je dat werknemers na hun vakantie een soepele overgang nodig hebben om weer volledig in het werkritme te komen. Het is belangrijk om hen te ondersteunen bij het inhalen van eventuele achterstanden en om de terugkeer naar het werk zo stressvrij mogelijk te maken. In dit artikel delen we enkele praktische tips en suggesties over hoe je als werkgever kunt bijdragen aan een vlotte terugkeer van werknemers na hun vakantie.

1. Communiceer duidelijk vóór en tijdens de vakantieperiode

Zorg ervoor dat werknemers goed geïnformeerd zijn vóór hun vakantie. Communiceer belangrijke deadlines, verwachtingen en eventuele veranderingen die zich kunnen voordoen tijdens hun afwezigheid. Hierdoor kunnen werknemers met een gerust hart vertrekken en voorkom je onverwachte verrassingen bij hun terugkeer.

2. Flexibiliteit en aanpassing

Geef werknemers de mogelijkheid om geleidelijk weer in het werkritme te komen. Overweeg bijvoorbeeld een halve dag of een aangepast schema op hun eerste werkdag na de vakantie. Hierdoor hebben ze de tijd om bij te praten, hun e-mails door te nemen en hun taken te organiseren zonder meteen overweldigd te raken. Flexibiliteit en aanpassing helpen hen om stress te verminderen en effectief terug te keren.

3. Delegeren en ondersteunen

Als werkgever kun je werknemers ondersteunen door taken te delegeren en hen te helpen bij het inhalen van eventuele achterstanden. Wijs verantwoordelijkheden toe op basis van de capaciteiten en beschikbaarheid van werknemers, en zorg voor een goede overdracht van projecten en informatie. Door deze ondersteuning kunnen werknemers zich concentreren op hun kernverantwoordelijkheden en sneller weer productief worden.

4. Erkenning en waardering

Toon erkenning en waardering voor het werk van werknemers, zowel vóór als na hun vakantie. Benadruk de waarde van hun bijdragen en bedank hen voor hun inzet. Dit helpt bij het motiveren van werknemers en creëert een positieve werkomgeving waarin ze zich gewaardeerd voelen. Een warm welkom en erkenning na hun vakantie bevorderen een soepele overgang en stimuleren betrokkenheid.

5. Ondersteuning van HR-initiatieven

Werk samen met de HR-afdeling om programma’s en initiatieven te ondersteunen die de terugkeer van werknemers vergemakkelijken. Dit kan onder meer welzijnsprogramma’s, coachingssessies of trainingen omvatten die gericht zijn op het helpen van werknemers bij de overgangsperiode. Door deze middelen aan te bieden, toon je betrokkenheid bij het welzijn en de ontwikkeling van je werknemers.

Conclusie

Als werkgever is het van essentieel belang om werknemers te ondersteunen bij een soepele terugkeer van hun vakantie. Door duidelijke communicatie, flexibiliteit, delegeren, erkenning en het ondersteunen van HR-initiatieven kun je een omgeving creëren waarin werknemers naadloos kunnen terugkeren naar hun werk en eventuele achterstanden kunnen inhalen. Het bevorderen van een soepele overgang resulteert in gemotiveerde werknemers en een productieve werkomgeving.

Benieuwd wat jij als werkgever nog meer kan doen of hoe je dit kan implementeren? Onze HR Professionals staan voor je klaar!

Wil je meer van ons horen? Luister dan eens naar onze podcasts!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.