Plan een afspraak

Kunnen medewerkers hun eigen feestdagen kiezen?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Het einde van de Ramadan is in zicht. Aanstaande vrijdag wordt dit gevierd met het Suikerfeest! Dit feest wordt door bijna een miljoen Nederlandse moslims gevierd. Maar moeten zij nu een vrije dag inleveren voor het Suikerfeest? Het antwoord daarop is in principe ‘ja’. Kunnen medewerkers hun eigen feestdag kiezen? Hoe zit het nu precies? Waarom mag een medewerker officiële Nederlandse feestdagen niet ruilen met andere feestdagen?

Wetgeving rondom feestdagen

Wat zegt de wet over feestdagen? Het zal je wellicht verbazen: in de wet is nergens vastgelegd dat een werkgever zijn medewerkers vrij moet geven op officiële Nederlandse feestdagen (en dus ook niet op andere feestdagen zoals het Suikerfeest). Het is aan werkgevers om hier een keuze in te maken. Bijna alle werkgevers hebben echter de officiële Nederlandse feestdagen als een vrije dag vastgelegd. In principe biedt de wet dus alle ruimte voor werkgevers om keuzes te maken over vrije feestdagen.

Cao’s over feestdagen

In de wet wordt dus niet veel gezegd over feestdagen. In de meeste cao’s wordt er wél iets vastgelegd over vrije feestdagen. Werkgevers moeten zich houden aan de cao-bepalingen. De cao bepaalt dus ook dat het Suikerfeest bijvoorbeeld niet mag worden geruild met Tweede Pinksterdag. Indien er wél wordt gewerkt op de vastgelegde vrije feestdagen, dan moet er bijvoorbeeld zondag-toeslag worden betaald. Dit is voor bedrijven natuurlijk niet wenselijk en daarom gebeurt dit vaak ook niet. Als de medewerker ervoor kiest om met het Suikerfeest vrij te zijn en niet op Tweede Pinksterdag, dan is de werkgever niet verplicht om loonvoordeel toe te passen.

Afwijkingen in het arbeidscontract en de arbeidsvoorwaarden

Naast dat er in de cao vaak afspraken worden vastgelegd over vrije feestdagen, gebeurt dit ook vaak in een arbeidscontract of in het arbeidsvoorwaardenreglement. Een werkgever kan dus in overleg met de medewerkers wel afwijken. Er kunnen dus afspraken worden gemaakt met medewerkers die afwijkende afspraken willen maken over vrije feestdagen. Dit betekent dus dat de medewerker bepaalde vrije feestdagen mag ruilen met feestdagen die voor hem of haar belangrijk zijn (zoals het Suikerfeest).

Is het praktisch voor werkgevers?

Het is natuurlijk een mooi idee om een soort keuzemenu te implementeren waardoor medewerkers meer vrijheid krijgen in hun vrije feestdagen. Het is echter niet voor iedere werkgever weggelegd. Stel dat het bedrijf gesloten is op de officiële vrije feestdagen, dan kan de medewerker op die dagen niet werken. Dat bemoeilijkt het voor de medewerker om op een andere feestdag vrij te kunnen krijgen.
Werkgevers zijn niet verplicht om een aparte regeling te treffen. Een goede werkgever houdt wel rekening met de (geloofs)overtuigingen en nationaliteiten van de medewerkers. Als medewerkers veel waarde hechten aan bepaalde feestdagen die anders zijn dan de officiële Nederlandse feestdagen, dan zal een verlofaanvraag op die afwijkende feestdagen ruimhartig moeten worden besproken.

Hoe denk jij hierover? Vind jij dat de medewerkers keuze moeten krijgen in welke feestdagen zij vrij zijn? Heb je misschien nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.