Plan een afspraak

Leidt anoniem solliciteren tot minder discriminatie?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Om gelijk antwoord te geven op de vraag: anoniem solliciteren betekent niet automatisch dat er minder discriminatie plaatsvindt via het cv. In 2022 zijn er meerdere trends op de arbeidsmarkt ontstaan waaronder dus de trend van het anonimiseren van het sollicitatieproces. Deze trend is ontstaan omdat er de afgelopen jaren meer aandacht wordt besteed aan de diversiteit en inclusie op de werkvloer. Middels een anoniem sollicitatieproces zou ervoor gezorgd kunnen worden dat er meer mensen worden aangenomen en er meer diversiteit ontstaat binnen teams.

Wat betekent anoniem solliciteren?

Je ziet steeds vaker dan bedrijven ervoor zorgen dat er anoniem kan worden gesolliciteerd. Dit houdt in dat alle persoonsgegevens van de sollicitant worden weggelaten. Dat houdt in dat er geen geslacht, leeftijd of afkomst wordt benoemd.
Het doel van anoniem solliciteren is dat de sollicitant op een eerlijke manier wordt uitgenodigd op basis van zijn of haar vaardigheden, competenties en eigenschappen. Op deze manier kunnen werkgevers niet bewust discrimineren. Anoniem solliciteren zorgt er dus voor dat er een eerlijk sollicitatieproces ontstaat voor iedereen die wil solliciteren. Daarnaast zorgt anoniem solliciteren er ook voor dat de drempel om te solliciteren lager wordt. Een groot deel van de Nederlanders voelt zich weleens gediscrimineerd tijdens een sollicitatieproces. Het is opvallend dat deze groep vaak bestaat uit vrouwen of mensen met een migratieachtergrond. Door mensen de kans te geven dat ze anoniem kunnen solliciteren, durven mensen vaker te solliciteren. Dit zorgt er uiteindelijk ook voor dat er meer diversiteit en inclusie ontstaat. Door een anoniem sollicitatieproces loop je namelijk als werkgever geen geschikte kandidaten mis op vooroordelen. Hierdoor ontstaat er een divers team.

Is anoniem solliciteren wel of geen goed idee?

Anoniem solliciteren zorgt er zeker voor dat er gelijke kansen ontstaan voor iedereen die wil solliciteren. Er wordt gekeken naar de kwaliteiten en eigenschappen van de sollicitant. Op deze manier zorg je er als werkgever ook voor dat je het beste talent binnen haalt. Het is uiteraard wel belangrijk dat het proces van anoniem solliciteren in goede banen wordt geleid. Zo is het bijvoorbeeld niet handig als er een keuze is om wel of niet anoniem te solliciteren. Dan ontstaat er een situatie waarin degene die een niet anonieme sollicitatie heeft ingestuurd, waarschijnlijk eerder op gesprek mag komen dan iemand die een anonieme sollicitatie heeft ingestuurd.

Wetsvoorstel van het kabinet

Het kabinet is al een tijd bezig met het onderwerp van gelijke kansen bij werving en selectie. In 2021 is er een wetsvoorstel naar de Tweede Kamer gestuurd waarin staat dat bedrijven een wettelijke verplichting gaan krijgen om beleid te voeren gericht op het bevorderen van gelijke kansen bij het sollicitatieproces. Begin deze maand is het officiële wetsvoorstel gepubliceerd. Dit voorstel geeft de Nederlandse Arbeidsinspectie de bevoegdheid om te handhaven middels een meldplicht voor discriminerende verzoeken. Nog voor de zomer komt er een concreet actieplan om dit wetsvoorstel uit te gaan zetten. Wat vind jij van dit nieuwe wetsvoorstel? Vind jij ook dat er een meldplicht moet komen?

Wil jij, als werkgever, voorkomen dat er discriminatie plaatsvindt tijdens jullie sollicitatieproces? Wij kijken graag met je mee naar jullie sollicitatieproces. Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.