Plan een afspraak

Hervorming van de arbeidsmarkt!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Hervorming van de arbeidsmarkt! Wat zijn de belangrijkste veranderingen voor ons werkveld?

In ons artikel over de ketenbepaling hebben wij het gehad over het wetsvoorstel om de termijn van tijdelijke contracten te doorbreken en aan te passen van een half jaar naar vijf jaar. Het is inmiddels duidelijk geworden dat dit wetsvoorstel op korte termijn wordt doorgevoerd. Maar, er staan nog meer veranderingen op de agenda! Er zou zelfs gesproken kunnen worden over een hervorming van de arbeidsmarkt. Welke veranderingen zijn dat dan? In dit artikel bespreken we de belangrijkste veranderingen voor ons werkveld.

Oproepencontracten gaan verdwijnen

Een van de eerste veranderingen is het verdwijnen van de oproepcontracten in de huidige vorm. Onder oproepcontracten worden nulurencontracten en min-maxcontracten verstaan. Deze contracten zullen niet meer worden toegestaan. Er wordt een nieuwe vorm aangenomen: het ‘’basiscontract’’. Een basiscontract is een contract waarin de werknemer een minimaal aantal uren aangeboden krijgt. Daarnaast is het ook zo dat de werknemer een bepaald aantal uren beschikbaar moet zijn namelijk; 130 procent van het minimaal aantal uren. Alle uren die buiten deze 130 procent vallen, mag de werknemer weigeren. Als de werknemer juist structureel meer werkt dan de 130 procent dan volgt er na 12 maanden een aanbod voor een vast arbeidscontract.
Bovenstaande regeling geldt niet voor scholieren en studenten. Het is wel nog mogelijk om een contract aan te bieden met een jaarurennorm.

Uitzendcontracten

De tweede belangrijke verandering betreft een verandering rondom uitzendcontracten. Dit wetsvoorstel ligt op dit moment bij de Raad van State. In dit wetsvoorstel wordt omschreven dat uitzendkrachten na 52 werkweken een contract met meer zekerheid krijgen bij het uitzendbureau waar zij werkzaam zijn. De regering geeft echter niet precies aan hoe ze dit willen realiseren. Er is voorgesteld om ook bij uitzendcontacten de onderbrekingstermijn te laten vervallen. Daarnaast is er in het wetsvoorstel ook opgenomen dat uitzendkrachten dezelfde arbeidsvoorwaarden zouden moeten hebben als die van ‘’reguliere’’ werknemers. To be continued.

Langdurige ziekte

De laatste belangrijke verandering die wij in dit artikel bespreken gaat over langdurige ziekte bij kleine en middelgrote bedrijven. In de plannen van de regering is opgenomen dat kleine tot middelgrote werkgevers al na één ziektejaar van een werknemer meer duidelijkheid krijgen (in plaats van twéé ziektejaren). Met duidelijkheid wordt bedoeld dat de werkgever na dit jaar wordt geïnformeerd over de mogelijkheid van een duurzame vervanging van de betreffende zieke werknemer. Onder een kleine tot middelgrote werkgever wordt verstaan dat het bedrijf tot en met 100 werknemers in dienst heeft. De reden van dit wetsvoorstel is om ervoor te zorgen dat kleine werkgevers sneller hun bedrijfsvoering kunnen voortzetten.

Hoe kijk jij naar deze veranderingen? Ben je het eens met alle veranderingen? Wat zijn denk je de gevolgen van deze hervorming van de arbeidsmarkt? Of heb jij vragen omtrent deze verwachte veranderingen? Neem contact met ons op.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.