Plan een afspraak

Hoe is jullie sollicitatieprocedure?

Adrianne de Beijer Baanbegeleider

De sollicitatieprocedure, iets wat erg belangrijk is voor ieder bedrijf en vaak nog wordt onderschat. Heb je de sollicitatieprocedure als bedrijf niet op orde? Grote kans dat er dan weinig nieuwe medewerkers aangenomen worden binnen het bedrijf. Nogal vervelend in deze arbeidsmarkt, dat als je sollicitanten hebt, je deze laat schieten omdat de sollicitatieprocedure niet op orde is. Daarnaast kan het er ook zomaar nog eens voor kunnen zorgen dat je bedrijf een slechte naam krijgt. Dat wil niemand toch?

Hoe zorg je dan voor een goede sollicitatieprocedure? En wie verstaat wat nu eigenlijk onder een goede sollicitatieprocedure. Allereerst is het belangrijk dat je de NVP-sollicitatiecode volgt. Hierin staan allerlei richtlijnen geschreven voor een eerlijke en transparante werving- en selectieprocedure. In deze sollicitatiecode komt het ook al even naar voren dat je de kandidaat tijdig dient te informeren over de situatie over de lopende sollicitatie. Daarnaast is het voor een goede sollicitatieprocedure ook erg belangrijk dat je veel contact houdt met de kandidaat. Zo houd je de kandidaat ook gebonden aan je bedrijf.

Maar naast reageren en contact houden met je kandidaten is het natuurlijk ook belangrijk dat je ze uitnodigt op sollicitatiegesprek. Het is dan belangrijk dat je een datum afspreekt die het dichts bij de datum van contact ligt. Plan je de sollicitatie te ver vooruit? HELE grote kans dat je kandidaat tegen die tijd al een andere uitdaging heeft geaccepteerd. Plan het gesprek dus zo snel mogelijk in. Wil je nog een tweede gesprek inplannen? Doe dit dan ook zo snel mogelijk, maar probeer de gesprekken te combineren. Uiteraard volgt er vaak nog wel een arbeidsvoorwaardengesprek, maar dan heb je de kandidaat al overtuigd dat degene bij jouw leuke bedrijf moet komen werken natuurlijk 😉

Wij zien steeds vaker dat er twee of meer gesprekken worden gevoerd tijdens een sollicitatiegesprek. Zo weten beide partijen duidelijk waar ze aan toe zijn en heb je alle twijfels weggenomen. Maar geef je ook dan de kandidaat niet te veel tijd om na te denken? Meer tijd om na te denken betekent vaak overdenken en kan alleen maar meer twijfels creëren. Op zich is er niets mis met het voeren van twee of meer gesprekken. Het kan alleen wel de kans verkleinen dat een kandidaat dan voor jou als bedrijf kiest. Vooral als je concurrent sneller is dan jij. Het is dus in deze tijd zeker belangrijk dat je snel handelt.

Wil je meer weten over het verbeteren van je sollicitatieprocedure? Of wil je eigenlijk alleen nog maar bezig zijn met het voeren van de sollicitatiegesprekken en de werving en selectie uit handen geven? Neem dan contact met ons op!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.