Plan een afspraak

Werkende studenten opgelet: verdien niet teveel!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een beetje een gekke titel hé? Want wanneer verdien je teveel als werkende student?! Het liefste, verdien je zovéél mogelijk! Al die drankjes in de kroeg, terrasjes en kleren.. Helaas gaat de zon niet voor niets op.. Maar wat bedoelen we hier nu precies mee?

Als voltijd student kun je studiefinanciering ontvangen van DUO (Dienst Uitvoerend Onderwijs). Met deze voorziening kan een student zijn of haar studie makkelijker bekostigen. Zo’n studiefinanciering bestaat uit een drietal onderdelen, namelijk:

  • De basisbeurs: afhankelijk van je woonsituatie is dit een bedrag wat je krijgt om je kosten te kunnen financieren.
  • De aanvullende beurs: afhankelijk van of je basisbeurs toereikend genoeg is, kan er nog een aanvullend bedrag toegevoegd worden aan de basisbeurs.
  • De lening: kom je er met je basisbeurs en aanvullende beurs niet uit? Dan heb je nog de mogelijkheid om, afhankelijk van je woonsituatie, geld bij te lenen bij DUO.

De basisbeurs, aanvullende beurs en je reisproduct kunnen bij het behalen van je opleiding omgezet worden in een Gift. Dat betekent, dat je deze kosten niet terug hoeft te betalen. Je lening, zul je ten alle tijden terug moeten betalen.

Uiteraard dien je voor deze onderdelen aan bepaalde voorwaarden te voldoen om er gebruik van te kunnen maken. Ook verschilt er veel op het gebied van voorwaarden en regelingen tussen Mbo en Hbo/Universitair onderwijs. Wil je inhoudelijk meer weten over de studiefinanciering? Kijk dan eens op https://duo.nl/particulier/studiefinanciering/

Terug naar ons onderwerp van vandaag! Oja, niet teveel geld verdienen.. Ondanks dat ‘Ome Duo’ ons tegemoetkomt in onze studiekosten, betekent dat aan de andere kant ook dat we niet teveel ‘bij mogen verdienen’. De overheid noemt dit de ‘bijverdiengrens’. Jaarlijks wordt deze opnieuw vastgesteld. Vaak is het zo dat studenten meer werken in de vakanties; de zogeheten vakantiekrachten. Super chill! Want hiermee kunnen zij met hun welverdiende centen een extra festivalletje of vakantie pakken! Maar hoeveel mag een student dan bijverdienen langs zijn of haar studiefinanciering?

Voor de werkende studenten is voor dit jaar de volgende bijverdiengrens vastgesteld: maximaal € 15.828,77 bruto. Even snel gerekend, betekent dit dat een werkende student maximaal € 1.319,10 bij mag verdienen per maand. Gaat een werkende student hier overheen, dan zal dit gevolgen hebben voor hun studiefinanciering of reisproduct. Het kan dan zelfs zo zijn dat de studiefinanciering wordt gestopt en dat je na afloop van 2022 geld moet terugbetalen! En dat willen we natuurlijk niet..

Voor wie geldt de bijverdiengrens?

  • Mbo’ers onder de 18 jaar met een studentenreisproduct;
  • Mbo’ers vanaf 18 jaar die studiefinanciering ontvangen;
  • Hbo’ers en Wo’ers met een studiefinanciering volgens het oude stelsel voor het hoger onderwijs.

Eén voordeel: als werkende student wordt er soms weinig of geen loonheffing ingehouden. Je betaalt dus ook minder inkomstenbelasting en houdt wat meer centen over! Mooi meegenomen toch?! 😉

Wil je meer weten over het in dienst nemen van werkende studenten? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.