Plan een afspraak

Ontwerpbesluit minimumloonsverhoging naar de Tweede Kamer

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ieder jaar wordt het minimumloon verhoogt wat normaal is. Het kabinet had in het Coalitieakkoord van 2021-2025 al aangekondigd dat ze een plan hebben voor een extra verhoging van 7,5% van het minimumloon. Deze verhoging komt boven op de normale indexering en zou in eerste instantie in twee stappen worden toegepast in 2024 en 2025 door middel van een wetswijziging. Nu heeft het kabinet in de Voorjaarsnota 2022 besloten om de minimumloonsverhoging al vanaf 2023 te laten plaatsvinden maar dan wel in drie stappen.

Minister van Gennip van Sociale Zaken en Werkgelegenheid heeft het voornemen nu uitgewerkt in een ontwerpbesluit en deze naar de Tweede Kamer toegestuurd. Het besluit lichten ze toe in een brief. De verhoging van het minimumloon dat in 2023 zal plaatsvinden, komt tot stand op basis van een algemene maatregel van bestuur. Dit met het gevolg dat met de verhoging van het minimumloon, ook een tal van uitkeringen mee gaan stijgen. De bijlage die is meegestuurd door van Gennip, bevat een lijst waarin 67 regelingen zijn opgenomen waarop de verhoging ook nog doorwerkt. Hierbij moet je denken aan uitkeringen rondom betaald verlof, arbeidsongeschiktheid en ziekte, maar ook aan verschillende toeslagen.

De verhogingen die in 2024 en 2025 plaatsvinden, zullen via een wetsvoorstel worden vastgesteld. Dit wetsvoorstel zal begin 2023 worden verwacht wat betekend dat dan de loongerelateerde uitkeringen niet meestijgen. Op de AOW zit een uitzondering. Bij alle drie de verhogingen zal de AOW meestijgen.

Minimumuurloon op basis van 36 uur

Deze drietraps-verhoging is niet het enige wat het kabinet wil veranderen. Per 1 januari 2024 willen zij een wettelijk minimumuurloon invoeren op basis van 36 uur. Afgelopen 7 juni heeft de Tweede Kamer het initiatiefvoorstel aangenomen voor invoering hiervan. Dit betekent dus voor de werknemers die het minimumloon verdienen en die meer dan 36 uur in de week werken (wat in sommige sectoren normaal is) hun loon nog verder omhoog zien gaan.

Al deze veranderingen zullen wat minder prettig zijn voor de werkgever. De verhogingen zullen voor de werkgever leiden tot hogere loonkosten. Als de indexatie, de introductie van het minimumuurloon en de bijzondere loonsverhoging allemaal is toegepast, kom je op een bruto (minimum) maandloon van €2.055,60 euro op een 36-urige werkweek. Wat ze nu verwachten is dat de minimumloonsverhoging in 2023 voor €0,4 miljard aan hogere brutolonen voor werkgevers gaat zorgen. Daar bovenop komt dan nog eens 0,3 miljard aan hogere werkgeverspremies. In het totaal is dit dus waarschijnlijk €1,9 miljard aan loonkosten en dat is dan nog zonder het wettelijk minimumuurloon.

Flinke veranderingen die gaan plaatsvinden de komende jaren! Hou er rekening mee dat er in augustus ook van alles gaat veranderen in arbeidscontracten et cetera. Mocht je over dit artikel of over andere artikelen vragen hebben, neem gerust contact met ons op. Wij helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.