Plan een afspraak

Doorbetaald ouderschapsverlof vanaf augustus 2022!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ouderschapsverlof is een wettelijke regeling die ervoor zorgt dat je na de geboorte van je kind minder kunt gaan werken. Dit met het uitgangspunt om ouders de mogelijkheid te bieden om te wennen aan de nieuwe gezinssituatie. Op dit moment krijgen medewerkers de ouderschapsverlof uren nog niet doorbetaald, maar vanaf 2 augustus dit jaar is er een nieuwe Europese richtlijn die ervoor zorgt dat ouders deze verlofuren wél doorbetaald krijgen. Maar hoe zit dat precies?

Het ouderschapsverlof zoals wij dit nu kennen zit als volgt in elkaar: medewerkers konden, bij de geboorte van een kind, maximaal 26 keer het aantal uren per week opnemen aan ouderschapsverlof. Bijvoorbeeld: Suzanne werkt 32 uur per week bij haar werkgever en wil graag onbetaald ouderschapsverlof opnemen. Dit wil zeggen dat Suzanne 832 uur (26 x 32 uur) aan onbetaald ouderschapsverlof mag opnemen en dit flexibel kan inzetten wanneer zij dit wenst. Dit kan aaneengesloten zijn, of variabel in te delen per week. Uiteraard zitten daar voorwaarden en regels aan vast, namelijk:

  • Het ouderschapsverlof dient opgenomen te worden voordat het kind zijn of haar 8ste levensjaar bereikt heeft;
  • De indeling van de dagen/uren van het verlof niet in strijd is met zwaarwegende bedrijfsbelangen;
  • Beide ouders hebben recht op ouderschapsverlof: of dit nu om een eigen kind, adoptiekind of erkend kind gaat;
  • Voor ieder kind heb je recht op ouderschapsverlof: je hoeft dus niet eerst het ouderschapsverlof van het ene kind op te maken voordat je de verlofuren van een volgend kind inzet;
  • Bij een tweeling heb je recht op tweemaal ouderschapsverlof;
  • Voor een stiefkind, aspirant-adoptiekind of pleegkind gelden dezelfde regels, mits het kind wel woonachtig bij je is volgens de basisregistratie personen.

De werknemer dient minstens 2 maanden voor het ingaan van het ouderschapsverlof de aanvraag in bij zijn/haar werkgever. Hierin wordt aangegeven of de werknemer gebruik wil maken van het recht op ouderschapsverlof, wanneer dit verlof in dient te gaan, hoeveel uren de werknemer op wil nemen, op welke dagen en hoelang de periode duurt. Zoals eerder aangegeven mag de werkgever het ouderschapsverlof niet weigeren. Bij zwaarwegende bedrijfsbelangen mag de werkgever wél de indeling van de ouderschapsverlofuren weigeren. Wanneer er voor gekozen wordt om dit anders in te roosteren geldt dit nieuwe rooster voor de gehele ouderschapsverlof periode.

Vanaf 2 augustus dit jaar is het dus mogelijk om de ouderschapsverlofuren doorbetaald te krijgen door het UWV. De werknemer ontvangt dan een UWV-uitkering ter hoogte van 70% van het dagloon. Hierbij geldt de volgende regel:

Ouders krijgen gedurende 9 weken vanaf het moment van de geboorte van het kind doorbetaald ouderschapsverlof. Belangrijk is wel, dat het verlof binnen het eerste levensjaar van het kind opgenomen dient te worden. Zoals eerder aangegeven mag dit verlof flexibel opgenomen worden, mits dit niet in strijd is met zwaarwegende bedrijfsbelangen.

Het is voor de werknemer toegestaan om na het opnemen van de betaalde verlofuren nog gebruik te maken van de onbetaalde verlofuren (de resterende 17 weken).

Heb je hulp nodig of heb je vragen omtrent de nieuwe wet Betaald Ouderschapsverlof? Neem contact met ons op en we helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.