Plan een afspraak

Kabinet pakt de arbeidsmarkt aan!

HRM Specialist | Spoor 3 HRM Eindhoven
Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Vanwege de arbeidskrapte heeft het kabinet een actieplan opgezet ‘Dichterbij dan je denkt’. Het doel is om hiermee natuurlijk de krappe arbeidsmarkt te benutten voor de begeleiding van mensen die langer aan de kant staan, naar werk of een leerwerktraject.

Volgen het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) waren er in 2021 in het vierde kwartaal bijna 400.000 openstaande vacatures en bestond het onbenut arbeidspotentieel uit 1,2 miljoen mensen. In 2020 was dit ongeveer de helft hiervan. Maar wat is nou ‘het onbenut arbeidspotentieel’? Het onbenut arbeidspotentieel is de groep mensen die werkloos zijn of parttime werkenden die meer uren zouden willen gaan werken.

Het actieplan ‘Dichterbij dan je denkt’ is gericht op de korte termijn kansen die de krapte biedt voor deze doelgroep. Het kabinet ziet veel kansen voor mensen die extra begeleiding nodig hebben of niet meteen voldoen aan alle vacature eisen zoals een bepaalde opleiding of ervaring. Door meer werkgevers ervaring op te laten doen met het werven van mensen uit het onbenut arbeidspotentieel kan er een verandering bij werkgevers plaatsvinden, waardoor zij meer medewerkers vinden. De werkgevers verbreden op deze manier hun zoektocht en zo is er meer kans op het vinden van personeel! Voor dit plan heeft het kabinet een jaarlijkse begroting van 500 miljoen euro opgenomen.

Het plan is om het zoekgedrag van werkgevers en werkzoekenden te veranderen en zo meer matches te vinden. Ook wordt gekeken naar het verbeteren van informatievoorziening over de regionale dienstverlening en het vergroten van de skills van de werkzoekenden door middel van extra scholing of cursussen. Dit gebeurt door een landelijke en regionale campagne waarin er extra aandacht geschonken wordt aan vier weinig gebruikte wervingsroutes:

  • Open hiring;
  • Leerwerktrajecten;
  • Jobcarving;
  • Innovatie manieren van matching.

Ook gaat het kabinet een subsidieregeling stimuleren aan werkgevers om mensen extra begeleiding te geven. Werkgevers kunnen €1.500 subsidie krijgen per plaatsing maar dan wel via één van die vier wervingsroutes, er zit ook een maximum aan van €7.500 per werkgever bij vijf plaatsingen of meer. Hier wordt nog flink aan gewerkt door het kabinet en het doel is om dit rond de zomer in werk te gaan zetten!

Wil jij weten hoe je dit het beste kan aanpakken met jouw medewerkers? Neem contact met ons op en wij kijken met je mee!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Interesse(Vereist)
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Ja, ik wil graag op de hoogte blijven van
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.