Plan een afspraak

2G beleid.. Wat houdt dit in?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

In Nederland voeren we nu het 3G beleid (gevaccineerd, getest of genezen). Sinds een aantal weken wordt er gesproken over een 2G beleid wat betekent dat je geen QR-code meer krijgt als je je laat testen. Ook zou het verplicht worden om een QR-code te hebben op de werkvloer. Maar wat gaat dit precies betekenen voor jou als werkgever of werknemer?

Nu op dit moment is het zo dat je als werkgever zijnde verplicht bent om een veilige werkomgeving te creëren voor je werknemers. Als het vragen van een QR-code een bijdrage levert daaraan dan mag je dat vragen maar dan moet je wel een goede motivatie hebben waarom je dat vraagt. Als werkgever mag je de QR-code niet registreren van je werknemers!

Als je als werknemer het laten zien van je QR-code weigert mag de werkgever de toegang tot de werkvloer ook weigeren. Maar hoe zit het dan met je loon? In de wet is het zo geregeld dat je als werknemer zijnde recht hebt op je loon, tenzij het niet werken voor je eigen rekening of risico behoort te komen. Helaas weten we nog niet of dat het geval gaat zijn omdat er nog geen rechtspraak over is geweest. Wel wordt de kans aannemelijk groot geschat dat het niet werken voor je eigen risico is. Het kan natuurlijk ook voorkomen dat een werknemer structureel de QR-code niet wilt laten zien. Dan ontstaat er eigenlijk een leegdienstverband en kan je ervoor kiezen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.

De kans dat het wetsvoorstel erdoorheen komt is klein. Het demissionaire kabinet kan nog steeds hopen op steun in de Tweede Kamer. In het Kamerdebat van gisteravond werd duidelijk dat eigenlijk niemand zit te wachten op die 2G-maatregel, maar dat er ook geen meerderheid is die het helemaal blokkeert.

Of het kabinet groenlicht krijgt voor dit wetsvoorstel, weten we volgende week. Pas dan wordt er over gedebatteerd en gestemd. Maar het debat wat gisteravond plaats vond, ging het er al veelvuldig over. Het gros van de partijen zien veel minder in de maatregel. Zij betwijfelen of het een effectieve manier is om de zorg te ontlasten en het aantal besmettingen terug te dringen.

Het is nog even afwachten dus, wat eruit gaat komen! Hopelijk weten we snel meer. –

Heb je hulp nodig bij je personeelszaken? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.