Plan een afspraak

Wanneer mag ik met pensioen?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Je pensioen: een constante actualiteit. Tot welke leeftijd moeten we werken? Wat voor pensioenregeling heb jij? Heb je wel een pensioenregeling? Hoe bouw je je pensioen op en vanaf wanneer heb je hier recht op?

We weten allemaal dat de pensioengerechtigde leeftijd de afgelopen flink gestegen is. Wat echter wel opmerkelijk is, is dat de levensverwachting na 2027 niet meer stijgt. Sterker nog de gemiddelde levensverwachting daalt zelfs vanaf dat moment.

Hoe de pensioenleeftijd bepaald wordt? Op dit moment is de pensioenleeftijd een wettelijk bepaalde leeftijd. Er zijn altijd nog wat mogelijkheden om eerder met pensioen te gaan; dit noemen we dan een vervroegd pensioen. In principe is dit voor iedereen mogelijk. Er zijn zelfs mogelijkheden om te kiezen voor deeltijdpensioen. Dit wil zeggen dat je niet helemaal stopt met werken maar bijvoorbeeld 1 of 2 dagen minder in de week. Je kunt dan voor deze dagen een deel van je pensioen in laten gaan. Wanneer je besluit om 5 jaar voor je pensioengerechtigde leeftijd met pensioen te gaan, mag je je pensioendatum vervroegen. Maar dit betekent dan ook dat je dan ook echt moet stoppen met werken.

Tot en met 2025 is de AOW-leeftijd wettelijk bepaald en na dat jaar zal er een formule voor zijn. Wat die formule precies inhoudt is afhankelijk van de ontwikkeling van de levensverwachting. Wat wel bekend is, is dat de stijging van de wettelijk AOW-leeftijd trager zal zijn. Hier heeft zowel de eerste als de tweede kamer vorig jaar akkoord voor gegeven.

Nu de nieuwe AOW-leeftijd voor 2022 bekend is en deze staat op 66 jaar en zeven maanden, is er opnieuw veel reuring over de stijging. Er is tegelijk met het bekend maken van de nieuwe AOW-leeftijd ook doormiddel van een brief bevestigt dat de pensioenleeftijd in 2027 zal blijven staan op een leeftijd van 67 jaar.

Wil jij inzicht in je pensioen krijgen? Dit kun je gemakkelijk inzien via mijnpensioenoverzicht.nl. Wanneer je hier inlogt met je DigiD heb je een duidelijk overzicht over jouw pensioen. Als je toch nog vragen hebt is het ook altijd mogelijk om contact op te nemen met je pensioenfonds of pensioenverzekeraar.

Heb jij als werkgever of werknemer vragen over je pensioen of je pensioenregeling? Neem dan gerust contact met ons op, we helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.