Plan een afspraak

Wat zijn de gevolgen van een studieschuld?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Studieschuld: veel studenten hebben hier mee te maken, maar wat zijn daar de gevolgen van? Gevolgen zoals een hoger instap salaris zijn voor de hand liggend. Daarnaast kan het hebben van een flinke studieschuld ook gevolgen hebben voor het krijgen van een hypotheek.

Ondanks dat de gemiddelde studieschuld het afgelopen jaar niet is gestegen, zijn er wel meer studenten met een studieschuld. De gemiddelde studieschuld ligt op dit moment op €15.000, in 2015 werd het leenstelsel ingevoerd, toen was de gemiddelde studieschuld nog €12.400. De reden dat de gemiddelde studieschuld het afgelopen jaar niet tot nauwelijks is gestegen heeft alles te maken met de tegemoetkomingen van de overheid. Ze kregen de studenten bijvoorbeeld een tegemoetkoming wanneer ze door de coronamaatregelen studievertraging opliepen. Ook was er een mogelijkheid om korting te krijgen op het collegegeld.

De studieschuld wordt door vele studenten niet gezien als een grote lastenpost. Daarnaast is het terugbetaaltermijn ook nog eens erg lang: je mag er 35 jaar over doen om je studieschuld terug te betalen; niet zo gek dus dat veel studenten een behoorlijke studieschuld hebben. Op dit moment zijn er dan ook ruim 1.600.000 mensen met zo’n studieschuld.

Naast het feit dat het altijd vervelend is om een schuld te hebben, kan het ook effect hebben op het kopen van een huis. Zo kunnen hypotheekverstrekkers vanaf heden je studieschuld direct op vragen bij DUO (Dienst Uitvoering Onderwijs). Hier moet je dan nog wel toestemming voor geven als studieschuldbezitter.

Door de kosten die een opleiding met zich meebrengt is het ook gebruikelijk om werknemers intern op te leiden. De werkgever betaald de studie (deels) voor de werknemer, de werknemer betaald eventueel het andere deel en kan na het behalen van de opleiding breder ingezet worden wat dan weer ten voordelen komt van de werkgever. Wanneer de werknemer na het behalen van de opleiding ontslag neemt kan het zijn dat de werknemer een deel, of het gehele bedrag van de opleiding terug moet betalen. Dit is dan vastgesteld in een studieovereenkomst.

Met de krappe arbeidsmarkt die we tegenwoordig kennen is het voor zowel werkgever als (toekomstig) werknemer zeer interessant om een studieovereenkomst aan te gaan. Denk hierbij bijvoorbeeld aan een lastig vervulbare functie waar een specifieke opleiding voor nodig is; het is dan voor een toekomstig werknemer heel interessant een studieovereenkomst aan te gaan.

Heb je hulp nodig bij je personeelszaken? Neem contact met ons op en we helpen je graag verder!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.