Plan een afspraak

Wat is het effect van werkstress?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wat is het effect van werkstress?

Met de krappe arbeidsmarkt die we tegenwoordig kennen, heeft iedereen al wel eens te maken gehad. Iets waar vaak licht over nagedacht wordt, maar in de praktijk toch voor meer problemen kan zorgen dan verwacht.

Onderbezetting en werkstress zijn geen nieuwe termen in deze tijd: bijna alle bedrijven hebben hier mee te maken. Het ene bedrijf heeft hier meer last van dan het andere. De sectoren waar dit het meeste in voor lijkt te komen zijn voornamelijk de praktische beroepen (denk aan de zorg, horeca, bouw en techniek). Dit komt vooral omdat we het liefst lekker warm binnen zitten met een kopje koffie achter een computer en het echt fysieke werk hierdoor dus vaak blijft liggen.

Hoe het kan dat dit tegenwoordig zo is? Jongeren willen op een zo hoog mogelijk opleidingsniveau afstuderen om later een goed salaris te hebben. Hierdoor blijven veel mbo-functies open staan. Door deze verschuiving komen er weinig nieuwe collega’s bij de sectoren waar het misschien wel het hardst nodig is! Het gevolg hiervan kan resulteren in stress en een hoge werkdruk op de werkvloer; met de nodige gevolgen van dien.

Werkdruk is een psychosociale arbeidsbelasting: dit wil zeggen dat je er op het eerste moment niet meteen lichamelijk klachten van ervaart maar vooral psychisch. Hierbij kun je denken aan een burn-out, maar het zou ook zomaar kunnen dat je minder productief wordt. Na een tijdje kunnen er ook verschillende lichamelijke klachten voorkomen, denk hierbij aan een hoge bloeddruk, agressiviteit, slapeloosheid, hoofdpijn, duizeligheid en een verminderde weerstand. Dit zijn slechts een aantal voorbeelden en dit kan per persoon enorm verschillen. Maar het zijn in ieder geval genoeg redenen om de werkstress zo laag mogelijk te houden! Je wilt natuurlijk niet dat je werknemers thuis komen te zitten.

Nu is het zo dat de werkgever er zoveel mogelijk aan moet doen om de werkstress te verlagen. Hierbij kan er gedacht worden aan een goede Arbo regeling, maar ook risico beperkende maatregelen met een bijbehorend Plan van aanpak. Ook kan de werksfeer hierin een grote rol spelen. Helaas is de werkstress verlagen niet altijd mogelijk door de onderbezetting binnen een bedrijf. Dit is dan dus ook de reden dat de sectoren waar het nu het hardste nodig is, gaan staken voor een beter salaris en meer steun vanuit de overheid. Hierdoor krijgen jongeren wellicht weer interesse in deze banen.

Benieuwd hoe je werkstress kunt verlagen binnen jouw organisatie? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.