Plan een afspraak

Moet je als werknemer werken tijdens een cyberaanval?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een cyberaanval: iets waar niemand op zit te wachten. Zowel privé als zakelijk kan dit grote gevolgen hebben! Maar wat moet je doen bij een dergelijke cyberaanval? Naast een goede beveiliging en alertheid door bijvoorbeeld een extern bedrijf, is er weinig aan te doen. Maar mag de werkgever de werknemer dan verplichte om verlof op te nemen?

Natuurlijk zijn er verschillende onvoorziene redenen waardoor het werk binnen een bedrijf stil kan komen te liggen. De meest voorkomende reden is toch wel een cyberaanval/problemen met het systeem. Als we naar cijfers van de KVK kijken gaat dit om maar 1 op de 5 bedrijven. De kans is dus reëel dat dit ook ooit gaat voorvallen binnen jouw organisatie.

Het kan nog wel is gebeuren dat een werkgever de werknemers vraagt om op dit moment extra verlof op te nemen om de schade zoveel mogelijk te beperken. Echter hoeft de werknemer hier geen gehoor aan te geven. Wanneer de OR (ondernemingsraad) signalen krijgt van werknemers dat dit toch het geval is dan is het aan het OR de taak om hier de bestuurder op aan te spreken.

Het is dus zo dat de ondernemer het risico draagt voor de cyberaanval of andere problemen waardoor het werk tijdelijk stil komt te liggen. De werknemer mag natuurlijk wel verlof opnemen wanneer hij/zij hier zelf volledig achter staat. Kortom, hoeft dus niet; de werknemer is immers vrij om zelf te bepalen wanneer hij/zij verlof wenst op te nemen.

De OR moet erop toe zien dat de wet- en regelgeving omtrent de arbeids- en rusttijden nageleefd wordt. De wet- en regelgeving hiervan is te vinden in Artikel 28, lid 1 Wet op de Ondernemingsraden (WOR). Voor de werkgever is het verstandiger om eerst het verzoek aan de werknemer voor extra verlof voor te leggen aan de OR. Op basis hiervan kan de OR afwegingen maken en de werkgever adviseren om dit wel of niet te doen.

Dat een werkgever graag wil dat het personeel vrij neemt is niet gek: een gemiddelde cyberaanval kan al gauw € 67.000, – kosten voor een organisatie. Dit is natuurlijk afhankelijk van hoe groot de organisatie is en hoelang de cyberaanval duurt. Wanneer de belangen van de organisatie op het spel staan, kan de OR er mee akkoord gaan dat de werkgever de werknemers vraagt om verlof op te nemen. Wanneer dit niet het geval is zal de OR hier niet zomaar mee akkoord gaan.

Ben jij als werkgever benieuwd naar jouw rechten en plichten tijdens een cyberaanval of die van je werknemers? Neem contact met ons op en wij helpen je graag!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.