Plan een afspraak

Papa’s to be, opgelet!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Ook vaders krijgen straks de mogelijkheid om de eerste 6 maanden meer tijd door te brengen met hun kindje. Per 1 juli 2020 kunnen vaders namelijk aanspraak maken op het aanvullend geboorteverlof. Waar het tot 1 juli 2020  helaas maar één keer het aantal gewerkte uren per week was, wordt dit vanaf volgende maand verlengd met 5 keer het aantal gewerkte uren per week. Goed nieuws dus voor alle nieuwe vaders!

Hoe werkt het aanvullend geboorteverlof?
Het geboorteverlof mag naar eigen inzicht worden ingevuld. Wel wordt het aanvullend geboorteverlof minimaal 4 weken voor dat het verlof in gaat, bij de werkgever aangevraagd. Tevens dient het aanvullende verlof opgenomen te worden in de eerste 6 maanden na de geboorte. Maar dit alles geldt alleen wanneer het kindje op of na 1 juli 2020 wordt geboren.

Het is belangrijk dat de aanvraag schriftelijk wordt gedaan bij de werkgever. Hierbij zijn enkele onderdelen belangrijk om te benoemen.

  • Wanneer het verlof in gaat.
  • Voor hoeveel weken het verlof aangevraagd wordt.
  • Over hoeveel weken het verlof verspreid wordt.

De werkgever kan de aanvraag enkel wijzigen of afwijzen als er zwaarwegende bedrijfsbelangen spelen.

Tijdens het aanvullend geboorteverlof heeft de werknemer geen recht op salaris. Zij kunnen aanspraak maken op een uitkering van het UWV. Werkgevers vragen deze uitkering aan bij het UWV voor de verlofperiode. Deze uitkering bedraagt maximaal 70% van het dagloon.

Dit aanvullende verlof geldt niet voor ZZP’ers.

Een voorbeeld:
Je werkt 5 dagen, 40 uur per week. Dan heb je recht op 5 weken van 40 uur (25 dagen). Deze dagen kunnen  dus 5 weken achter elkaar opgenomen worden maar het spreiden van deze dagen is ook een optie. Het geboorteverlof voor ouders moet wel eerst worden opgenomen voordat er aanspraak gemaakt kan worden op het aanvullend geboorteverlof.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.