Plan een afspraak

Een drietal veelgestelde vragen over de versoepelingen van de corona maatregelen

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Momenteel worden de corona maatregelen beetje bij beetje versoepeld. Er blijken bij werkgevers en medewerkers veel vragen te zijn betreft deze versoepeling. Wij nemen je graag mee in een drietal vragen over de veranderingen, de risico’s en verplichtingen hiervan.

Ben je verplicht weer naar kantoor te komen?
Het advies is nog steeds om zoveel mogelijk thuis te werken als dit mogelijk is. Wil de organisatie toch dat de medewerkers weer op kantoor komen, dan is de werkgever verplicht de juiste maatregelen te treffen. Een voorbeeld hiervan is dat de 1.5 meter afstand nageleefd moet kunnen worden op het kantoor. Tevens dienen hygiëne -en ontsmettingsmaatregelen genomen te worden zoals de aanwezigheid van mondkapjes. Dit geldt echter niet voor de mondkapjes die medewerkers nodig hebben voor het openbaar vervoer. De verantwoordelijkheid hoe een medewerker naar kantoor komt ligt bij de medewerker zelf.

Als een medewerker toch niet naar kantoor wil komen, dan dient de medewerker dit te onderbouwen. Een mogelijke reden kan natuurlijk zijn dat een medewerker binnen de risico groep valt. In overleg met de werkgever kunnen altijd afspraken worden gemaakt. Maatwerk is op dit moment uitermate belangrijk.

Mag een werkgever mijn temperatuur meten?
Ja, een werkgever mag je temperatuur meten. Echter, mag hij niks met deze gegevens doen. Dit is bepaald door de Autoriteit Persoonsgegevens. De vraag is of het meten van de temperatuur het beoogde resultaat behaald. Het RIVM heeft namelijk aangegeven dat het meten van temperatuur weinig zekerheid geeft. Medewerkers kunnen namelijk koorts hebben zonder het virus te dragen. Daarnaast kan koorts onderdrukt worden door paracetamol.

Er wordt van medewerkers verwacht dat zij zich hierin verantwoordelijk opstellen. Bij klachten blijf je zoveel mogelijk thuis.

Mogen medewerkers gewoon op vakantie gaan?
Ja, er wordt van medewerkers verwacht dat zij zelf de beslissing kunnen nemen om op vakantie te gaan. Een werkgever mag een werknemer niet beperken in zijn privé tijd. Het is een werkgever aan te raden de werknemer te informeren over de risico’s. Mocht een werknemer toch ziek worden tijdens deze vakantie, dan heeft de werknemer gewoon recht op loon. De vakantiedagen worden na de ziekmelding, omgezet naar ziektedagen. De ziekte dagen gelden niet als vakantie. De medewerker heeft dus recht op worden op dat moment weer bijgeschreven als verlofdagen. Dit geldt wel alleen als een medewerker zich heeft ziekgemeld.

Voor noodzakelijke reizen buiten Europa wordt nog steeds geadviseerd beperkt te gaan. Mocht een werkgever deze reis afraden bij de werknemer, maar gaat de werknemer toch? Dan is het mogelijk het risico van de werknemer.

Belangrijk voor beide partijen: neem je verantwoordelijkheid en volg zo veel mogelijk de richtlijnen van het RIVM en Rijksoverheid.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.