Plan een afspraak

Een leven lang leren, vooral nu!

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De vele ontslagen en het vervallen van arbeidsplaatsen zorgt voor problemen en onzekerheden bij zowel werknemers als werkgevers. Om aantrekkelijk te blijven op de arbeidsmarkt is het juist nu het moment om na te denken over de toekomst.

Functies veranderen namelijk razend snel waardoor kennis en vaardigheden snel verouderen. Er wordt van ons verwacht dat we mee bewegen met de grote veranderingen op de arbeidsmarkt. Naast de veranderingen op korte termijn door de crisis zullen vooral banen in de economische-administratieve richtingen de komende jaren een harde klap krijgen. Maar dit betekent niet dat er geen mogelijkheden zijn. Na verwachting zullen er de komende zes jaar circa 2 miljoen nieuwe banen ontstaan. Beroepen in de ICT, zorg en onderwijs zullen naar verwachting de komende jaren blijven groeien. En hier kun je als werknemer en werkzoekende juist op inspelen. En dat betekent, blijven aanpassen en ontwikkelen.

Al deze nieuwe banen bieden kansen, maar vraagt ook om het aanpassingsvermogen van werknemers én werkgevers. Dit blijkt echter lastig voor velen. Veel mensen zien de noodzaak van ontwikkeling pas in wanneer het eigenlijk al te laat is. Kennis en vaardigheden zijn vaak verouderd op het moment dat het noodzakelijk is.  Vooral lager opgeleiden en 55-plussers lijken ontwikkeling op een laag pitje te hebben staan. Terwijl het blijven ontwikkelen voor iedereen belangrijk is. En dat wordt in deze tijd meer dan duidelijk.

Hoe je bepaalt hoe jij jezelf het beste kan blijven ontwikkelen is afhankelijk van je eigen interesse en kwaliteiten. Ontwikkelen kan namelijk om verschillende manieren. Naast het volgen van opleidingen kun je namelijk ook goed leren op de werkvloer. Loop eens mee met een collega of volg kortere (interne) cursussen of trainingen. Deze drempel is vaak een stuk lager en biedt daardoor kansen voor iedereen.  Maar deze kansen moet je vaak zelf aangrijpen.

Enkele tips om te blijven ontwikkelen.
1. Stel doelen voor jezelf.
Blijf in beweging door doelen te stellen. Het is belangrijk om doelen klein en helder te formuleren waardoor ze voor jou goed haalbaar zijn. Op deze manier stimuleer je jezelf om hiermee aan de slag te gaan en daag je jezelf uit nieuwe dingen te leren. Vergeet niet, fouten maken mag!

2. Zorg voor continue reflectie en blijf op de hoogte.
Vraag jezelf af of je nog genoeg wordt uitgedaagd én wat je kunt doen om deze uitdaging te vinden. Blijf daarnaast op de hoogte van de ontwikkelingen op de markt én weet waar de kansen liggen binnen de organisatie. Zo kun je snel inspelen op veranderingen en kun je jezelf gericht gaan ontwikkelen. Naast het volgen van scholing is het waardevol mee te lopen met collega’s en je takenpakket uit te breiden. Het is laagdrempelig en helpt je om je interesses en kwaliteiten te ontdekken.

3. Onderzoek de mogelijkheden.
Ontwikkelen wordt gezien als een enorme investering. Maar er zijn verschillende mogelijkheden. Een werkgever kan vaak een bijdrage leveren aan de ontwikkeling van werknemers. Daarnaast is “het leven lang leren krediet” een mogelijke oplossing. Dit krediet kan iedereen tot 55 jaar aanvragen. Voor werkende 45-plussers is het tevens mogelijk om een gratis ontwikkeladvies aan te vragen. Zo wordt duidelijk waar jou kwaliteiten en interesses liggen. Ben je jonger dan 45 en kom je er zelf niet uit, dan is een loopbaangesprek natuurlijk altijd een ideale oplossing.

Het is vooral belangrijk dat je het bespreekbaar maakt. Anderen kunnen je helpen om doelen te formuleren. Hoe concreter jij weet wie je bent en wat je wil, hoe makkelijker jij kan ontwikkelen en kan inspelen op de arbeidsmarkt. Wij helpen je graag! Neem vrijblijvend contact met ons op voor meer informatie.

 

 

 

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.