Plan een afspraak

Adviseer je werknemer tijdig vakantie te nemen

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Op 1 juli van dit jaar vervallen de wettelijke vakantiedagen die je werknemer in 2019 heeft opgebouwd. Als werkgever dien je je werknemer op tijd en volledig de informeren over deze vervaltermijn en ben je verplicht ze in de gelegenheid te stellen om deze vakantiedagen op te nemen. Hoe dat precies zit?

Wettelijke vakantiedagen vervallen eerder dan contractuele

Werknemers bouwen jaarlijks wettelijke vakantiedagen op. De vakantiewetgeving stelt vast dat werknemers recht hebben op een aantal vakantie-uren dat gelijk is aan viermaal de wekelijkse arbeidsduur. Een werknemer die dus 32 uur per week werkt, bouwt jaarlijks 32 x 4 = 128 wettelijke vakantie-uren, oftewel 16 vakantiedagen, op. In principe vervallen deze dagen een half jaar na het jaar van de opbouw als een werknemer deze niet opneemt. Op 1 juli aanstaande vervallen dus de niet opgenomen vakantiedagen uit het jaar 2019. Dat geldt overigens enkel voor de wettelijke vakantiedagen. De bovenwettelijke vakantiedagen die werknemers vaak ook opbouwen omdat dat contractueel is vastgelegd, hebben een verjaringstermijn van 5 jaar na het jaar van opbouw.

Werknemer niet goed op de hoogte? Dan behoudt deze vakantiedagen langer

Als werkgever dien je je werknemers in de gelegenheid te stellen om de wettelijke vakantiedagen die zij hebben opgebouwd tijdig op te nemen. Eind 2018 deed het Europees Hof van Justitie hierover de uitspraak dat een werkgever de plicht heeft om werknemers duidelijk en op tijd te informeren over de vervaltermijn van de vakantiedagen en ze bovendien moet stimuleren om die dagen op te nemen. Doe je dit als werkgever niet (goed), dan behouden de werknemers hun vakantiedagen en kunnen zij later bij uitdiensttreding om uitbetaling van die dagen verzoeken.

Bewijslast en informatieplicht ligt bij werkgever

Als werkgever doe je er dus verstandig aan om werknemers die nog vakantiedagen hebben openstaan uit 2019, nu nog een échte kans te geven om deze op te nemen. Informeer en adviseer de desbetreffende werknemers schriftelijk om voor 1 juli 2020 nog met vakantie te gaan. Als werkgever moet je namelijk aan kunnen tonen dat je aan de informatieplicht hebt voldaan.

(Bron: rendement.nl)

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.