Plan een afspraak

Werktijdverkorting voor coronavirus

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

De regeling werktijdverkorting is bedoeld voor bedrijven die wegens buitengewone omstandigheden tijdelijk de werktijd van hun werknemers moeten verkorten. Deze vlieger gaat alleen op wanneer het bijzondere situaties betreft die niet onder het normale ondernemingsrisico vallen, zoals bijvoorbeeld een brand, overstroming of nu dus ook het coronavirus. Organisaties die kunnen aantonen dat zij door het virus tijdelijk minder werk hebben voor hun werknemers, kunnen een WW-uitkering ontvangen voor de niet-gewerkte uren. De eerste bedrijven hebben hier al gebruik van gemaakt.

Wanneer kom je in aanmerking?

Je komt als organisatie in aanmerking voor werktijdverkorting als je wegens buitengewone omstandigheden, zoals het coronavirus, minimaal 2 tot maximaal 24 weken minstens 20% minder werk hebt binnen de gehele organisatie. Is dit het geval, dan vraag je eerst een vergunning aan bij het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid (SZW). De periode van deze vergunning duurt maximaal 6 weken. Wanneer de situatie binnen deze 6 weken verbetert, dan gaan de werknemers weer gewoon aan het werk. Wanneer de problemen langer duren dan deze 6 weken, dan kun je als werkgever maximaal 3 keer een verlenging van de vergunning aanvragen. Je kunt geen werktijdverkorting aanvragen voor oproepkrachten met een 0-uren contract en ook niet voor uitzendkrachten.

Wanneer het ministerie van SZW de vergunning voor werktijdverkorting heeft toegekend, kun je dit doorgeven aan het UWV. Na afloop van de vergunningsperiode kun je bij het UWV een WW-uitkering aanvragen voor de werknemers en het aantal uren dat zij niet gewerkt hebben tijdens de vergunningsperiode. Werknemers die voldoen aan de eisen van de WW krijgen de uitkering uitgekeerd. Jij als werkgever betaalt in de meeste gevallen het volledige loon door aan de werknemers. Dit is echter afhankelijk van de afspraken zoals ze vastliggen in je cao of de arbeidsovereenkomst. Het UWV betaalt de tijdelijke WW-uitkering uit aan jou als werkgever. Op deze manier bespaar je dus loonkosten, terwijl je geen werknemers hoeft te ontslaan.

(Bron: rendementonline.nl)

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.