Plan een afspraak

Ziek melden of toch zorgverlof of een snipperdag?

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Als je klappertandend, rillend, met het zweet op je voorhoofd in je bed ligt en je bent te slap om op je benen te staan, dan meld je je ziek. Je bent simpelweg niet in staat om naar je werk te gaan, laat staan werk te verzetten. Maar, niet in alle gevallen is het zo’n duidelijke keuze. Meld je je bijvoorbeeld ook ziek als je een kleine verkoudheid hebt de school van je kind staakt of je hond dood gaat?

Volgens de wet moet de werkgever loon doorbetalen als je ziek bent, oftewel als je ongeschikt bent om je werk te verrichten ten gevolg van ziekte. Bij het bepalen of je inderdaad wegens medische redenen niet in staat bent te werken, speelt de bedrijfsarts een belangrijke rol.

Verkoudheidje

Je bent verkouden en voelt je niet topfit, maar je kunt wel nog functioneren. Meld je je dan ziek? Een veel gehoord argument is: “Ja, want anders besmet ik het hele kantoor?” Dat is natuurlijk nobel gedacht, maar onzin. Als jij in een ziekenhuis werkt als verpleegster en je komt veel in aanraking met mensen die al te kampen hebben met een lage weerstand, dan is het een reëel argument. Als je op een kantoor werkt niet.

Een conflict

Je hebt een conflict op het werk. Dat kan veroorzaken dat je er tegenop ziet om naar je werk te gaan. Maar, als het conflict geen effect heeft op jouw fysieke of mentale gestel, dan valt dat niet onder arbeidsongeschiktheid door ziekte en kun je je dus niet ziek melden. Toch komt het veel voor dat mensen uitvallen wegens een conflict op het werk. Sommige mensen raken er dusdanig van overstuur of raken depressief, dat ze in medische termen toch ongeschikt zijn om te werken. Om te bepalen of dit zo is, ga je het gesprek aan met de bedrijfsarts. De arts zal beoordelen of het conflict dusdanig invloed heeft op je fysieke of mentale gestel dat je niet in staat bent om te werken.

Je wilt een dagje rust

Je bent vermoeid en hebt het gevoel dat je een dagje rust in moet lassen om bij te komen. Herkenbaar toch!? Maar geen reden om je ziek te melden. Daar hebben we vakantie- en snipperdagen voor. Ook als je al een tijd op je tandvlees loopt en je staat voor je gevoel al langere tijd onder druk, dan is een dagje thuis blijven geen goede optie. Daar los je het structurele probleem namelijk niet mee op. In dit geval is het raadzamer het probleem bespreekbaar te maken met je werkgever zodat je samen naar een gedegen lange termijn oplossing kunt werken. Heb je het gevoel dat je dit gesprek niet met je werkgever aan kunt gaan, dan kun je je ziek melden en het gesprek voeren met je bedrijfsarts. Deze heeft beroepsgeheim en mag inhoudelijk niets delen over jouw situatie, maar kan je wel helpen om te werken naar een structurele oplossing. Overigens, kun je dit gesprek met een bedrijfsarts ook aanvragen zonder je eerst ziek te melden.

Je kind kan niet naar school door griep of schoolstaking

Super vervelend als dat gebeurt, maar hier zijn ziekmeldingen niet voor bedoeld. Je kunt hier calamiteiten- of zorgverlof voor opnemen. Als al je verlofdagen en vrije dagen al op zijn, dan moet je in overleg met je werkgever. Misschien kun je tijd voor tijd krijgen of is er een andere oplossing te bedenken. Wil of kan je werkgever niet meewerken, dan moet je toch zelf een andere oplossing zien te vinden.

Is je huisdier ziek en moet je voor hem zorgen of is je huisdier overleden? Dan valt dit niet onder zorg- of calamiteitenverlof. Gelukkig zijn er wel veel dierenliefhebbers en is er, ook onder werkgevers, steeds meer begrip voor dit soort situaties. Maak het dus bespreekbaar en de kans is groot dat je werkgever je toestaat een vakantie- of snipperdag op te nemen.

Maar maakt het iets uit waarom je je ziek meldt? Moet je eerlijk zijn?

Ziek melden als je kind thuis moet blijven van school, omdat je huisdier ziek is of als je een arbeidsconflict hebt is dus niet de bedoeling, tenzij je er daadwerkelijk fysieke of mentale medische klachten door krijgt. Maar, moet je vertellen waarom je je ziek meldt? Nee, dat hoeft niet. Veel werknemers doen dit wel, omdat ze het helemaal niet prettig vinden om zich ziek te melden en zich schuldig voelen. Ze verklaren van nature graag waarom ze niet aanwezig kunnen zijn. Maar het hoeft niet. Een werkgever mag er overigens ook niet naar vragen. De privacywetgeving is daar heel duidelijk over. Een werkgever mag wel vragen of je een idee hebt hoe lang je uit de running zult zijn en of er werk over dient te worden gedragen aan een collega.

De bedrijfsarts is er voor jou, maar bewaakt in zekere zin ook de belangen van de werkgever. Een bedrijfsarts beoordeelt of en in welke mate je daadwerkelijk arbeidsongeschikt bent en adviseert jou en je werkgever hierin. Afhankelijk van je werkgever, maar vaak als je wat langer uit de running bent, ga je op een begeven moment in gesprek met de bedrijfsarts. Als je die uitnodiging krijgt ben je verplicht om te gaan. Tegen een bedrijfsarts kun je in vertrouwen vertellen wat er aan de hand is, want deze heeft geheimhoudingsplicht. Dat betekent dat een bedrijfsarts niet met je werkgever mag praten over jouw ziektebeeld. Zij beoordelen enkel of en in welke mate je arbeidsongeschikt bent en brengen hierover een advies uit.

Meld je je ziek of zet je een vrije dag in?

Wanneer je je slecht voelt, maar niet ziek genoeg bent om een ziekmelding te legitimeren, dan kun je beter een snipperdag opnemen. Iedereen heeft wel eens een off-day of maakt dingen mee waardoor je echt even niet aan werken moet denken. Er is niets mis mee om dit aan te geven bij je werkgever en een vrije dag op te nemen. Veel werkgevers hebben hier alle begrip voor! En bovendien, duurt eerlijkheid het langst toch?

(Bron: rtlnieuws.nl)

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.