Plan een afspraak

Hoe het werkt met recruitment en je uiterlijk

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Een paar weken geleden hebben we een onderzoek gedeeld met als uitkomst dat mooie mensen eerder een baan krijgen. Heb je het gemist? Dan kun je het alsnog nalezen op onze website. Ik vond het in ieder geval een leuk onderwerp voor wat ‘verdieping’.

Als je aan mensen vraagt wat ze in de zomer leuk vinden om te doen, krijg je vaak het antwoord: “Mensen kijken op het terras onder het genot van een drankje”. Lekker veilig verscholen achter je drankje en zonnebril oordelen over dat lekkere kontje of die lelijke jurk. We doen het allemaal!

En wij, wij doen dat voor ons beroep. Mensen kijken. Alleen is het bij ons op kantoor en dan niet onder het genot van een cocktail, maar van een lekker bakkie koffie. Ook hier zien we de gekste taferelen voorbij komen, trust me! En, wij mogen dan met die mensen ook nog eens een gesprek voeren. Wie gaat er schuil achter dat voorkomen? Super gaaf toch?! Dat is dan ook direct het leukste aan ons werk. Wij leren iedere dag, en vaak meerdere keren op een dag, nieuwe mensen kennen. En, daar krijgen we nog voor betaald ook!

Uiteindelijk oordelen wij hier aan tafel ook direct, de eerste indruk telt. Maar, omdat wij het gesprek aangaan kunnen we ook direct verder kijken dan de eerste indruk. Natuurlijk speelt uiterlijk wel een rol, maar het is zeker niet het belangrijkste. Of je knap of lelijk bent, is niet per se interessant. Wat wel interessant is, is je voorkomen. In een kledingwinkel past nu eenmaal een ander type persoon dan achter de telefoon bij een verzekeringsmaatschappij. Bij de ene functie is je voorkomen en representativiteit belangrijker dan bij de andere. Als jij als mens bijvoorbeeld kiest voor een tatoeage in je gezicht, dan kun je niet veel banen meer krijgen waar representativiteit belangrijk is. Tenzij je solliciteert bij een tattoo shop wellicht 😉

Werkgevers willen vooral graag dat hun bedrijf vertegenwoordigd wordt door mensen die passen bij wat zij willen uitstralen als bedrijf. Zijn werkgevers dan allemaal op zoek naar mooie mensen en maken ze daar onderscheid in? Nou, ze zijn niet per se op zoek naar knappe mensen. Het onderzoek wijst echter wel uit dat het vaak voorkomt dat werkgevers onbewust sneller kiezen voor knappere mensen.

Als recruiters zijn we natuurlijk veel meer bezig met dit soort trajecten en zijn we ons bewuster van de valkuilen in een selectie- en sollicitatieproces. Wij richten en focussen ons bewust en vooral op de presentatie van mensen. Net als al die mensen op het terras, vormen ook wij en de klanten van onze opdrachtgevers een eerste oordeel in 30 seconden. Dat is een feit! Dus, dat eerste voorkomen ís nu eenmaal  belangrijk. Maar, daarbij is met name de verzorging en de uitstraling belangrijk. Daar selecteren wij op. Is iemand mega knap, maar onverzorgd en chagrijnig? Dan kan hij het echt op zijn buik schrijven. Ben je niet moeders mooiste, maar netjes verzorgd en heb je een big smile op je gezicht? Dan ben je bij ons écht een grotere kanshebber.

Wanneer wij mensen voordragen aan een klant als potentiële kandidaat, wordt er dus nóóit over uiterlijk gesproken. Wel of een kandidaat representatief is of niet in relatie tot de openstaande functie. Gelukkig is onze ervaring dat met name mensen met een goed verzorgd uiterlijk sneller een baan krijgen, niet zozeer of iemand knap is of niet. Datzelfde geldt trouwens ook voor introverte versus extraverte mensen. Extraverte mensen krijgen sneller een baan. Maar, hier kan ik een volledige aparte blog over schrijven! Dat zal ik wel eens doen binnenkort!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.