Plan een afspraak

Dit is wat collega’s bijdragen aan je werk- en levensgeluk

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Wij voeren natuurlijk dagelijks selectiegesprekken met kandidaten die op zoek zijn naar een nieuwe baan. Op de vraag wat zij belangrijk vinden in een volgende functie, komt steevast naar voren: “leuke collega’s”. Vaak zelfs nog eerder dan “een goed salaris”. Zo gek ook niet eigenlijk. Je brengt ten slotte over het algemeen het grootste gedeelte van je wakkere bestaan door met je collega’s. Op de tweede plaats wellicht met je partner, maar zelfs dan trouw je niet met een heks omdat ze veel geld meebrengt. Uitzonderingen daargelaten 😉

Zonder gekheid. Feit is dat prettige collega’s bijdragen aan levensgeluk. Maar is er dan een prototype prettige collega? Dat is natuurlijk heel erg persoonlijk, maar er is wel degelijk onderzoek gedaan naar de eigenschappen die een collega moet bevatten om als prettige collega ervaren te worden. Dus, ook voor de werkgevers onder ons.. Opgelet! Want, uit datzelfde onderzoek blijkt eveneens dat collegialiteit voor bedrijven 1 van de 4 pijlers naar succes is, samen met de eigenschappen communicatieve vaardigheden, ervaring en prestaties.

Volgens onderzoek is een prettige collega een sfeermaker op het werk. Hij/zij is attent, heeft veel humor, heeft vaak uitstekende sociale vaardigheden en is behulpzaam. Bovendien geeft hij/zij gemaakte fouten toe en zorgt hij/zij ervoor dat anderen niet de dupe worden van deze fouten.

Wat moet je dan vooral niet doen als collega? Op de eerste plaats: luidruchtige collega’s worden irritant gevonden. Verder is roddelen een “no go” en structureel te laat komen draagt niet bij aan je populariteit. Als laatste werd een gebrek aan persoonlijke hygiëne en een rommeltje maken van de koelkast als erg vervelend gevonden.

Waar je verder voor moet waken is om een té intieme band op te bouwen met collega’s, dit kan zelfs een bedreiging vormen voor het bedrijf. Collega’s die elkaar ten koste van alles een hand boven het hoofd blijven houden is daar een voorbeeld van. Ben hier waakzaam op, in feite is hetgeen jullie verbindt je baan. Je kunt het nog zo goed met elkaar voor hebben, als het ten koste gaat van het bedrijf worden jullie hier beiden uiteindelijk niet beter van. Echter een kleine valkuil, want over het algemeen draagt een gezonde vorm van collegialiteit enorm bij aan de productiviteit van een bedrijf. En vooral, draagt het enorm bij aan je werk- en levensgeluk.

Omdat collegialiteit en waardering naar elkaar zó enorm belangrijk is, hebben wij de ‘Favoriete collega van het jaar verkiezing’ gelanceerd. Juist om die spillen in het web die jouw organisatie en/of jouw dag naar een hoger niveau tillen in het zonnetje te zetten. Vanaf 15 mei kunnen werkgevers en werknemers 4 weken lang hun favoriete collega van het jaar nomineren via onze facebook pagina. Een gerenommeerde jury gaat vervolgens bepalen wie er wint. Naast de eer, worden er ook 3 leuke prijzen uitgereikt.

Dus, wij zijn benieuwd! Nomineer nú je leukste, beste, gezelligste, meest gewaardeerde collega via onze facebook pagina en vertel ons waarom jij vindt dat hij/zij iets extra’s verdient! En wie weet.. maak je hem of haar aan het einde van deze 4 weken nóg gelukkiger met jou.

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.