Plan een afspraak

Werk en vakantie: 5 tips hoe hiermee om te gaan

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

We leven in een 24 uurs economie. De grenzen tussen vrije tijd en je privé leven zijn aan het vervagen. Werkgevers verwachten van werknemers dat ze geen 5 tot 9 mentaliteit hebben en dat de telefoon ook in de avonduurtjes wordt opgenomen en/of er ten minste gereageerd wordt op belangrijke mails. Andersom verwachten werknemers van werkgevers ook dat ze zich flexibel opstellen. Als je ’s ochtends je kinderen naar school moet brengen, moet je ook een half uurtje later kunnen beginnen. Het flexwerken is steeds meer in opkomst. Dat is goed, maar het vervaagt ook grenzen. Het gaat veel meer over het nakomen van je verantwoordelijkheden, in tegenstelling tot het tellen van uren wat we jaren hebben gedaan.

Maar goed, hoe doe je dat dan tijdens de vakantie? Neem je dan nog steeds je telefoon op en beantwoord je je mails dan nog steeds binnen een halve dag? Je kunt ten slotte inmiddels bellen en internetten in heel Europa tegen hetzelfde tarief als in Nederland. De kosten zijn dus geen excuus meer. Maar hey! Kun je tegenwoordig je verantwoordelijkheden nog wel zomaar 2 weken ‘laten liggen’?

In Frankrijk is onlangs een wet aangenomen die werknemers de mogelijkheid geeft om telefoontjes en mailtjes buiten werktijden te weigeren. In Frankrijk kunnen werkgevers hun werknemers dus niet verplichten buiten de reguliere werktijden om bereikbaar te zijn. Is dat nu een goed initiatief of niet?

Flexibiliteit werkt twee kanten op. Wanneer die medewerker in Frankrijk pertinent niet wil dat hij buiten werktijden bereikbaar is en “gebruik” maakt van de wet hoeft hij ook niet te verwachten dat hij in de ochtend wat later kan komen als hij zijn kinderen naar school wil brengen. Terecht in mijn ogen.

Maar vakantie is toch om helemaal te ontspannen en niet meer aan je werk te denken? Dit is natuurlijk ook afhankelijk wat voor beroep je hebt. Een kleuterleidster op een kinderdagverblijf of een metselaar bij een bouwbedrijf kan dat. Die zijn al niet in de avonduren bereikbaar. Dus dan ook niet op vakantie. Maar voor wie dat wel geldt hier een vijftal tips om dit goed te regelen.

1. Cliché, maar een o zo belangrijke! Maar er gewoon afspraken over met je werkgever. Spreek af met je werkgever dat je eenmaal per dag op je telefoon zult kijken en alleen bij echt hele belangrijke zaken zal reageren. Neem je telefoon ook niet mee en laat hem op je hotelkamer/tent/caravan/auto/vouwwagen liggen.  Als je iets niet weet hoef je je er ook niet druk over te maken.

2. E-mail afwezigheid. Tuurlijk doen we deze al jaren, maar vermeld erin dat je alleen reageert bij echt belangrijke zaken. En verwijs door naar een collega. Dat snapt de mailer echt wel.

3. Geef duidelijk aan wanneer je écht niet gestoord wil worden op vakantie. Ook dat begrijpt een werkgever. Begrijp alleen dan ook dat wanneer je flexibiliteit van je werkgever vraagt dat dit negatief kan uitpakken.

4. Zorg voor een goede overdracht naar collega’s. Het kost wat tijd maar hierdoor zijn je collega’s beter geïnformeerd over wat er gaande is en kunnen zij zaken van je overnemen.

5. Probeer zoveel mogelijk werk af te hebben. En plan in de eerste dagen na je vakantie geen afspraken. Hierdoor ga je én rustiger op vakantie, én krijg je de gelegenheid je “onbelangrijke” mail van de vakantie weg te werken.

En als bovenstaande allemaal niet mogelijk is, nog een gratis tipje die je niet van mij hebt: Ga naar een vakantiebestemming waar het tijdverschil dusdanig is dat ze je niet kunnen bereiken. 😉

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.