Plan een afspraak

MKB kiest vaker voor flexibel en niet vast personeel

Barrie Spoorenberg Baanbegeleider en eigenaar Spoor 3 HRM

Meer dan de helft van alle ondernemers in het midden- en kleinbedrijf wil dit jaar liever geen medewerkers in vaste dienst gaan aannemen.

Dit blijkt uit onderzoek van onder ruim 300 mkb-bedrijven. Een meerderheid van hen (61,5%) verwacht dit jaar te groeien, maar 60,4 procent vindt dat er teveel risico’s zitten aan het aannemen van vast personeel. De inzet van tijdelijke flexkrachten wordt door 52,3 procent “een goede manier” genoemd om de groei van hun bedrijf te kunnen opvangen.

Het bedrijf Panelwizard heeft ruim 300 mkb’ers gevraagd naar hun verwachtingen voor 2016 en of ze denken extra personeel nodig te hebben. Van de ondernemers die groei voorspellen, zegt 56,3 procent ‘terughoudend’ te zijn in het aannemen van vast personeel. De belangrijkste reden hiervoor is een toenemende behoefte aan meer flexibiliteit. Dit geldt voor 48,7 procent van de ondervraagden. Daarnaast worden de risico’s en kosten van ziekteverzuim (39,7%) en de verplichtingen van de Wet werk en zekerheid (33,7%) als belangrijkste oorzaken gezien om te kiezen voor flexibel personeel in plaats van vast personeel. De overheid koppelt de huidige economische groei aan een verwachte toename van het aantal vaste banen. Maar deze groei leidt niet tot meer vaste contracten. Dit onderzoek bewijst dat mkb’ers een belemmering voelen om vast personeel in dienst nemen.

Matige kennis van complexe regels
Uit het onderzoek komt verder naar voren dat 68,4 procent van de mkb-bedrijven de werving en selectie van nieuw personeel zelf doet en niet uitbesteedt. Tegelijkertijd zegt 25 procent ‘matig’ op de hoogte te zijn van alle wet- en regelgeving op personeelsgebied. Van de ondervraagde ondernemers vindt 22,7 procent zichzelf goed op de hoogte en 6,2 procent ‘uitstekend’. Slecht op de hoogte is 2,3 procent. De wet- en regelgeving voor arbeidsrecht wordt steeds complexer. We komen heel vaak bedrijven tegen die hiervan de gevolgen ondervinden doordat ze bijvoorbeeld niet weten dat ze in aanmerking komen voor subsidies. Dat wordt ze meestal ook niet verteld.

“Overheid remt groei banen”
Met name de Wet werk en zekerheid is sinds deze vorig jaar van kracht werd, onderwerp van zware kritiek vanuit het bedrijfsleven. De wet is bedoeld om meer mensen met een flexibel contract aan een vaste baan te helpen, maar in de praktijk lijkt precies het tegenovergestelde te gebeuren.

 

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.