Plan een afspraak

De beste wensen!

Karlijn van Susteren Stagiaire Baanbegeleider

Maar hoe begroet je nu je collega’s terwijl je dit zegt, met een knuffel, een hand? Gewoon zoals je iedere dag doet wanneer je goedemorgen zegt? Of doe je nog mee aan de 3 zoenen? Als je dat laatste doet, zijn er veel collega’s die het misschien wel zullen waarderen als je dit artikel verder leest. Mocht je dat nu niet doen en word je helemaal gek van de mensen die het wel doen? Lees dan ook even verder. Ergens in deze tekst zit namelijk een fantastische techniek om ervoor te zorgen dat dit jou niet overkomt. En die techniek werkt echt, kan ik uit ervaring vertellen 😉.

Ja, heel eerlijk. Wij dachten ook dat we van die 3 zoenen af waren na covid, maar helaas, niets bleek minder waar. Misschien heb je intussen al een verplicht rondje familie gemaakt waarin het verdacht stil was. Zou het slaaptekort zijn? Of hebben ze toch te diep in het glaasje gekeken met de jaarwisseling… Nou ja, dat doet er eigenlijk ook niet toe. Het is binnen privékringen namelijk gebruikelijk om 3 kussen te geven tijdens de nieuwjaarswensen.

Maar trekken we dit door naar de werkvloer? Nee, in principe niet. Tuurlijk, wanneer er een hele losse sfeer is, alle collega’s het ermee eens zijn, of wanneer er een receptie of feestje is, kan het wel eens voorkomen dat dit wel gebruikelijk is. Dat wil niet zeggen dat je hieraan mee MOET doen. Wil je je collega’s liever op gepaste afstand houden?

Gebruik dan deze inmiddels bewezen techniek: Het is van belang dat je zelfverzekerd op je doel afstapt. Weet je bijvoorbeeld van een collega dat hij of zij ieder jaar iedereen af gaat met 3 kussen of zie je dat er bij je voorganger 3 wangkussen worden gegeven? Zorg er dan voor dat je ze overvalt, steek eerst je rechterarm uit en geef je collega een hand. Leg je andere hand op de schouder van je collega, zodat je deze collega gegarandeerd op afstand houdt. En om af te sluiten, begin zodra je de hand van je collega vast hebt met praten. Wat dacht je van: “Gelukkig nieuwjaar! Heb je een gezellige jaarwisseling gehad?”

Hiermee open je een gesprek, laat je duidelijk blijken dat je niet zit te wachten op de 3 kussen en wellicht vergeet je collega zelfs wel helemaal om je die 3 kussen te geven. Beter kan je je jaar niet beginnen, toch? Voor de collega’s die wel graag die 3 kussen geven, pols even bij je andere collega’s of ze daarop zitten te wachten. Dat kan heel simpel, vraag bijvoorbeeld: “En, zullen we kussen of is alleen een hand voor jou genoeg?” Zo hoeven ze geen nee te zeggen tegen de kussen en kunnen ze meteen inhaken op de hand. Zo respecteer je iedereens keuze en kunnen jullie allemaal goed starten aan het nieuwe jaar! Is het gesprek aangaan niet zo goed gegaan en wil je hier met iemand over praten? Denk dan eens aan een vertrouwenspersoon.

Wil je nou meer van ons horen? Luister onze podcast dan op Spotify!

Meer weten?

Wij sporen (😉) je aan om gewoon even contact met ons op te nemen.

Ontvang de laatste HR-ontwikkelingen

Geen titel
Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.

Graag een vrijblijvend gesprek of een afspraak maken?

Wij sporen (😉) je aan om ons dan gewoon even te bellen of te mailen. Of vul ons contactformulier in, dan nemen wij zo snel mogelijk contact met je op!

No worries, wij weten vanuit welke pagina jij je vraag stelt, dus deze komt altijd goed terecht.

Of gewoon benieuwd naar wat we nou eigenlijk doen?

Dit veld is bedoeld voor validatiedoeleinden en moet niet worden gewijzigd.